Dodik: Srpska formirana sa namerom da bude nezavisna država

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska formirana 9. januara 1992. godine sa namerom da bude nezavisna država.

"Mi smo politički cilj tog vremena redukovali Dejtonskim sporazumom i prihvatli da ostanemo u BiH koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Republike Srpske ne bi bilo bez Srbije i da je Srpska jedan od prioriteta delovanja Srbije, a preneo je RTRS.

Dodik je istakao da entiteti mogu bez BiH, ali da BiH ne može bez entiteta.

"Te rasprave nisu završene i neophodno je da budu vođene zato što mnogi u BiH pokušavaju da drže lekcije i da nameću neke procese bez prava", istakao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH je rekao da je prvak u tome visoki predstavnik, koji je maltretirao celu javnost u BiH više od 20 godina, namećući rešenja koja su izvan Dejtonskog sporazuma i Ustava "i koji se u protekla dva dana drznuo da tumači Ustav".

"Visoki predstavnik nije za to zadužen i ne može on da tumači Ustav, ali u nedostatku da radi bilo šta smisleno, onda se dodvorava Bošnjacima u Sarajevu, i to je njegov osnovni zadatak u ovom vremenu", rekao je Dodik.

Dodik je ocenio da se visoki predstavnik "dodvorava Bošnjacima tako što kritikuje Republiku Srpsku i preti da će on nešto u Savetu bezbednosti nekog da obavesti".

"Neka izvoli, nije prvi put. Svaki put kada ode tamo da laže protiv Republike Srpske iznoseći netačne stvari pokupi ono što je pisala 'Slobodna Bosna' i neki drugi muslimanski mediji, i to prenosi kao stav u Savjet bezbjednosti. Naučili smo to, ništa nam to ne smeta", kaže Dodik.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ima sve odlike države – svoju teritoriju, narod, te izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast.

"Ovdje postoji narod koji živi ovu Republiku kao državu, svidjelo se to njemu ili ne. Neka obavještava koga hoće i Savjet bezbjednosti", istakao je Dodik.

"Incko će morati da se navikne da je RS zagledana u Srbiju"

Dodik je naveo da će visoki predstavnik u BiH morati da se navikne na to da su Srbi u Republici Srpskoj zagledani u Srbiju.

"Drago nam je da Srbija pomaže Republiku Srpsku i ja sam zahvalan rukovodstvu Srbije, prije svega, predsjedniku Aleksandru Vučiću za svu pomoć koju je Srpska dobila posljednjih godina", istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, svi prethodni zvaničnici Srbije, od Slobodana Miloševića, Zorana Đinđića, Vojislava Koštunice, Borisa Tadića imali su dobar osećaj prema Republici Srpskoj, ali su svi imali različite mogućnosti da pomognu ili ne pomognu.

Ocenio je da Republika Srpska sada ima najveći oblik pomoći od Srbije, te da ima potencijal da se sama politički brani.

Dodik je zahvalio Ministarstvu odbrane Srbije što je u Strategiji odbrane Srbije definisalo očuvanje Republike Srpske kao prioritet spoljne politike.

"To je nešto što se prvi put pojavljuje i mi to pozdravljamo. Naš odgovor će biti da tražimo da oružane snage BiH što je više moguće zajedničkih vježbi organizuju sa Srbijom. Mislimo da je to sasvim normalno, da je potrebno i nije upereno protiv bilo koga", istakao je Dodik.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво