Вучић: Избора неће бити 3. маја

Председник Србије Александар Вучић рекао је да парламентарни избори неће бити одржани 3. маја, већ у складу са Уставом: 90 дана пре истека мандата овог сазива Скупштине. Вучић каже да је погрешио што је прихватио да се максимално помери датум за одржавање избора. Говорећи о ситуацији у Црној Гори, истакао је да је увек спреман да разговара са Милом Ђукановићем, иако различито гледају на ствари.

Добијање гаса из "Турског тока" је стратешка ствар за Србију и српску индустрију, рекао је председник Србије Александар Вучић и истакао да то нема веза са предизборном кампањом. 

Вучић је, гостујући на телевизији Пинк, рекао да су завршена 403 километра гасовода кроз Србију и да је остало још да направимо четири мерне станице и једну велику компресорску станицу у Жабарима. 

Одбацио је поједине тврдње да су постављани "предизборни рокови" и да гасовод заправо још није завршен и истакао да је све завршено још у децембру.

Поновио је да је "Турски ток" ствар од које ће људи да имају користи још много наредних година.

Вучић истиче да ће Србија, када постане транзитна земља за гас, само од тога моћи да приходује годишње око 185 милиона долара.

Навео је да је "Турски ток" од великог значаја за индустријализацију Србије и привлачење инвеститора, јер се сви прво интересују да ли има довољно гаса.

Он је рекао да ћемо из тог тзв. балканског тока добијати највише руски гас и да нам нико још није понудио неки други гас.

"Жао ми што се ДПС наљутио, мој посао да бринем о Србији" 

Вучић је, говорећи о ситуацији у Црној Гори, рекао да је то једина земља у којој није био у званичној посети, али је истакао да је увек спреман да разговара са Милом Ђукановићем, иако различито гледају на ствари.

"То говори о томе да су постојале ствари о којима нисмо сагласни", рекао је Вучић.

Он је истакао и да је посао Ђукановића, као и његов, да раде и у интересу Србије и Црне Горе, као и да је увек избегавао да каже тежу реч.

Подсећа да је Србија уложила у Српску кућу 3,5 милиона евра, да је уложен новац у одржавање и рад српских националних институција, али да се мора подржати интегритет те земље.

Каже и да је Ђукановићу пренео шта мисли о правима српског народа, да је он поштен, отворен и искрен и да није претерао.

"Жао ми је што се владајућа партија наљутила, а видео сам то по саопштењу ДПС-а, али моја улога је да водим рачуна о 28 одсто српског живља у Црној Гори", каже Вучић.

Он је представнике међународне заједнице упитао која права имају Албанци са 25 одсто у Северној Македонији, а која Срби у Црној Гори и затражио рационалан одговор на несразмеру у броју и правима Срба и Албанаца у те две државе.

Казе и да је захвалан нашем народу што држи главу високо подигнуту.

"Смањење цензуса не задире у права грађана" 

Вучић је изјавио да нема ниједног уџбеника у којем се снижавање цензуса види као угрожавање права опозиције, те истакао да опозицију у вези с тим предлогом "боли" то што је јасно да им никакав бојкот неће успети.

"Смањење цензуса иде на штету само власти", рекао је Вучић и додао да та измена не задире у права грађана и да се тиче само политичких партија.

Одбацио је аргументе против промене цензуса позивањем на праксу да се изборни закони не мењају у изборној години.

Подсетио је, наиме, да су кроз дијалог власти и опозиције уз посредовање Европског парламента већ промењена три изборна закона, а цензус се, указао је, не ограничава ниједним изборним законом.

Вучић је у прилог смањењу цензуса са пет на три одсто изнео да ће то: вратити живот у парламент, а нормалност у Србију, да ће парламент репрезентовати јавно мњење и да ће натерати напредњаке да више раде.

"Никада већа помоћ Србије Српској" 

Вучић је истакао да Републике Српске нема без Србије и да не зна како би Србија, после свега што се дешавало и што се дешава српском народу, преживела да остане без РС.

Вучић је поновио да никада није постојала већа подршка и помоћ Србије Српској.

"Можда не умем да држим говоре, али у новцу умем да покажем. Ускоро идем у Дрвар, да отворим фабрику коју сам обећао, јер је Дрвар, иако ван РС, једна од четири српске општине у Федерацији", рекао је Вучић.

Он је, на подсећање да је Уставни суд БиХ прогласио неуставним прославу 9. јануара као Дана РС и питање да ли то није допринело да се грађани РС још мање вежу за БиХ, рекао је да се народу не може нешто узети из срца.

"Не кријем да сам срећан због постојања РС, гледам шта могу да помогнем. То је наша обавеза, никога не угрожавамо. У свакој општини у РС градимо дом здравља, вртић, школу", навео је.

Срећан је, каже, због односа са људима из РС и због тога што се није чула ниједна ружна реч. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво