Инцко: РС није држава, обавестићу Савет безбедности

Канцеларија високог представника у БиХ оценила је прославу Дана Републике Српске као неуставну и као непоштовање владавине права и судских одлука. Високи представник Валентин Инцко је поручио да ентитети нису државе, без обзира на то колико често неко тврдио супротно као и да ће о нетачним тврдњама о државности РС известити Савет безбедности УН.

Високи представник Валентин Инцко констатовао је да је "поштивање владавине права предуслов за сваку модерну демократију".

"Владавина права није шведски сто који даје могућност избора. Одлуке Уставног суда БиХ су коначне и обавезујуће и морају се поштовати у цијелој БиХ", наведено је у саопштењу.

Истакао је да је "обележавање Дана РС на начин који вређа или пак застрашује друге грађане, укључујући и повратничке заједнице, ван сваког разума и да га надлежни правосудни органи морају санкционисати."

Указао је и  да се последњих дана погрешно представља статус државе Босне и Херцеговине и однос између ентитета и државе.

"Устав јасно дефинише Босну и Херцеговину као државу која се састоји од два ентитета, Федерације БиХ и Републике Српске. Она није састављена од два ентитета, као што се упорно и погрешно тврди", истиче се у саопштењу.

"Босна и Херцеговина је међународно призната држава, чији суверенитет и територијални интегритет су загарантовани Општим оквирним споразумом за мир, Уставом БиХ и међународним правом – дакле управо оно што ентитети нису. У складу са тим, Република Српска није држава, као што тврди члан Председништва Милорад Додик. У складу са мировним споразумом, ентитети немају право на отцепљење и постоје само на основу Устава БиХ. Ентитети нису државе, без обзира на то колико често неко тврдио супротно", рекао је високи представник Инцко.

Стога ће, истиче, о нетачним тврдњама о државности РС бити извештен Савет безбедности УН.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво