VNB: Crna Gora sigurna zemlja uprkos subverzivnim aktivnostima

Crnogorsko Veće za nacionalnu bezbednost saopštilo je da se Crna Gora pokazala kao sigurna i bezbedna država uprkos, kako se tvrdi, "subverzivnim aktivnostima iz zemlje i neposrednog okruženja" s ciljem ugrožavanja vitalnih interesa i demokratskih vrednosti te države.

Evidentan je, kažu, pozitivan pristup Mitropolije crnogorsko-primorske koja je svojim stavom doprinela mirnim okupljanjima, odupirući se i "određenim političkim uplitanjma iz Crne Gore, ali i onima van nje."

Zaključeno je da je Crna Gora slobodno i demokratsko društvo u kojem se bez ograničenja mogu iznositi različita mišljenja u odnosu na mnoga društvena pitanja kao i politike vlade.

Jedini uslov je, ističu, da se organizuju po zakonu i bez ugrožavanja prava drugih.

"Ono što nije, niti će biti dozvoljeno, jeste spoljno mešanje u naše unutrašnje prilike, odnosno u naše suvereno pravo da sami i slobodno vodimo spoljnu i unutrašnju politiku. Crnoj Gori kao građanskom i demokratskom društvu pripada isključivo i legitimno pravo da štiti slobode i uređuje prava svih građana koji u njoj žive", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je Veće detaljno analiziralo tok okupljanja i protestnih šetnji u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske u svim gradovima, u periodu od 26. decembra 2019. do 7. januara, kao i okolnosti i rizike koji su ih pratili, a mogli su usložiti bezbednosne prilike u zemlji", navodi se u saopštenju.

Ocenjeno je da su organizaciju i same protestne šetnje, kako se navodi, pratile snažna i negativna politička, i neprimerena i agresivna medijska kampanja uz veliki broj dezinformacija i lažnih vesti - s cilljem uznemiravanja javnosti i građana, i podsticanja nereda i nestabilnosti.

"Nosioci tih aktivnosti bili su iz zemlje, ali i iz našeg neposrednog okruženja - sa jasnom namerom dezinformisanja građana, a posebno vernika o navodnom scenariju upada u verske objekte Srpske pravoslavne crkve; proterivanju sveštenika; i pritiscima na srpsku zajednicu u Crnoj Gori", stoji u saopštenju.

Navodi se da su "subverzivne aktivnosti išle i u pravcu kompromitacije države, njenih simbola, nosilaca državne vlasti, kao i pozivanja na konačni obračun sa ustavnim poretkom, pravnom državom, i organima reda i bezbednosti - i to svim sredstvima".

"Dakle, njihov cilj je bio ugrožavanje vitalnih ustavnih i demokratskih vrednosti Crne Gore", stoji u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво