Istorijski trenutak za Makedoniju

Ukidanje viza, istorijski je trenutak na koji se čekalo dve decenije, rekao premijer Makedonije Nikola Gruevski. U centru Skoplja održan skup povodom stupanja na snagu vizne liberalizacije, kojem su prisustvovali makedonski zvaničnici.

Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je da je ukidanje viza, istorijski trenutak na koji se čekalo dve decenije.

"Došao je dan kada će makedonski građani moći da putuju bez viza. Oni koji imaju biometrijski pasoš kretaće se slobodno kao i svi drugi evropski građani", rekao je Gruevski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenačkim evroparlamentarcima Zoranom Talerom i Tanjom Fajon.

Gruevski je zahvalio na podršci slovenačkim poslanicima u Evropskom parlamentu i dodao da postoji mogućnost da Skoplje poseti slovenački premijer Borut Pahor, ukoliko bude uspeo da uklopi posetu sa obavezama na samitu u Kopenhagenu.

Fajonova, koja je i izvestilac Evropskog parlamenta, kazala je da je Makedonija zaista zaslužila liberalizaciju viznog režima, dok je Taler naglasio da je Makedonija prva zemlja regiona koja je ispunila potrebne kriterijume za dobijanje liberalizacije.

U centru Skoplja na Trgu Makedonija održan je skup povodom stupanja na snagu vizne liberalizacije, kojem su prisustvovaliu makedosnki zvaničnici.

Na koncertu su učestvovali Zdravko Čolić i britanski bend "Fetboj slim".

Na trgu je postavljen i elektronski sat, koji je ovih dana odbrojavao vreme do viznog oslobađanja. Mišljenje građana o svemu što se događa je različito. Od onih koji smatraju da je vlada omogućila da se može putovati bez viza do onih koji misle da je "Zdravko Čolić pozvan da bi se okupio narod, jer bi inače na slavlju bili prisutni samo članovi vlade sa porodicama".

U proslavi povodom ukidanja viza su se uključili i drugi gradovi u Makedoniji, a oni koji to ne rade, organizuju prevoz do Skoplja.

U okviru obeležavanja vizne liberalizacije, danas će oko 150 građana, imati jednodnevni izlet do Pariza, a njihovi vodiči će biti vicepremijer za evrointegracije Vasko Naumovski i ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska.

U avionu će biti 100 građana čija su imena izvučena u nagradnoj igri u organizaciji vlade, 20 studenata i dvadesetak novinara. U vladi kažu da je ovaj let u njihovoj organizaciji, ali da su pare za to obezeđene od sponzora i da se ne radi o budžetskim sredstvima.

Ivanov i Parvanov obeležili novi početak

Makedonski presednik Đorđe Ivanov i njegov bugarski kolega Georgi Prvanov obeležili su jutros simboličnim podizanjem rampe na graničnom prelazu Deve Barir početak vizne liberalizacije za građane Makedonije.

Oba presednika pozdravila su viznu liberalizaciju, navodeći da će ona doprineti, između ostalog, i boljoj saradnji Makedonije i Bugarske.

"Padom šengenskog zida ruše se konačno barijere, a simbolično se ruše i mentalne rampe koje su postojale između nas. Mi gledamo na naš region kao na deo Evrope i njenog duha", izjavio je Ivanov.

Dodao je da smatra da će sada biti prevaziđena i neka otvorena pitanja iz prošlosti, koja su opterećivala odnose Makedonije i Bugarske. Prvanov je naveo da će ukidanjem viza doći do veće komunikacije između građana dve zemlje.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво