Podignuta optužnica protiv Milana Lukića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milana Lukića koja ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u stanici Štrpci 1993. godine.

Lukića optužnica tereti da je, zajedno sa pripadnicima Interventne čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), postupao suprotno odrebama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vreme rata.

On je optužen da je učestvovao u planiranju i organizovanju otmice putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u mestu Štrpci iz prinudno zaustavljenog voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon otmice 18 lica bošnjačke nacionalnosti, državljana Srbije i Crne Gore sa područja Sandžaka, jednog lica hrvatske nacionalnosti iz Beograda i jedne NN osobe arapskog porekla, Lukić je zajedno sa drugim pripadnicima VRS, učestvovao u njihovom odvođenju u školu u Prelovu, gde su pretučeni, mučeni i opljačkani, a potom odvezeni u mesto Musići, gde je optuženi lično učestvovao u njihovom ubistvu.

Navodi se da su tela ubijenih bačena u reku Drinu, te da su pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve, dok se za ostalima još traga.

U Tužilaštvu navode da su nakon ispitivanja osumnjičenog, koji se nalazi na izdržavanju kazne izrečene u Haškom tribunalu, ispunili poslednje procesne uslove za podizanje optužnice protiv Lukića.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво