Pendarovski: Gruevski bio bliži sa Beogradom nego sa Sofijom

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ocenjuje da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski izvršio najveće istorijsko ideološko skretanje ''istorijskog'' VMRO tako što je tokom svog vladanja gajio bliže odnose sa Beogradom, nego sa Sofijom, prenosi TV "Sitel".

Stevo Pendarovski je u intervjuu za bugarsku agenciju Bgnes istakao da je Nikola Gruevski uspostavio najtamniju antibugarsku propaganda bivše Jugoslavije.

"Istorijski paradoks je bio da se naslednik VMRO oseća bližim sa Beogradom, nego sa Sofijom", naglasio je Pendarovski i dodao da je Bugarska izvukla Severnu Makedoniju iz totalne izolacije.

Predsednik Severne Makedonije navodi da u Skoplju ne može da se kupi ni jedan bugarski list, niti postoji bugarske televizijske ili satelitske kanale.

"Pre pet godina sam pisao da se u Sofiji organizuju sajmovi knjiga koji su pet puta veći nego onih u Solunu i Beogradu", rekao je Pendarovski i podsetio da malo ko zna da u blizini Sofije postoje filmska studija u kojima se snimaju filmovi sa najvećim holivudskim akterima.

Smatra da mladi iz Severne Makedonije poznaju sve fudbalere i turbo-folk zvezde iz Srbije, dok, sa druge strane, ne poznaju ni jednog sportistu, glumca iz susedne Bugarske, Grčke, Albanije i Kosova.

Komentarišući inicijativu o "malom šengenu" između Severne Makedonije, Srbije i Albanije, Pendarovski je naglasio da to ne treba i ne sme da bude zamena evropskim integracijama, te da ne želi ni da čuje za bilo kakvu četvrtu Jugoslaviju.

"Ako EU i na samitu u Zagrebu 6. maja ne donese političku odluku to znači da će nastatiti još veći problem u popunjavanju strateškog vakuma jer će biti jasno da Brisel nema nameru uskoro da se fokusira na Zapadni Balkan", ocenjuje predsednik Severne Makedonije.

Kada je reč o statusu nekanonske Makedonske pravoslavne crkve, Pendarovski smatra da postoje određeni pomaci u rešavanju statusa ove crkve nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma sa Grčkom.

"Svi znamo da je problem bio u formalnom protivljenju Srpske pravoslavne crkve, međutim iza SPC svih ovih godina je stajala Grčka pravoslavna crkva i problem sa imenom", zaključuje Pendarovski za Bgnes.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво