Podgorica za izmenu zakona, isticanje zastava drugih država bez kazni

Vlada Crne Gore uputila je u parlamentarnu proceduru Predlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore zaduženo da na narednu sednicu dostavi na razmatranje izmene akta o javnom redu i miru.

Izmene ovih zakona odnose se na predlog potpredsednika Skupštine i poslanika koalicije "Albanci odlučno" Gencija Nimanbegua da se ukine zakonska odredba kojom je predviđeno da se građanin koji na javnom mestu istakne ili upotrebi zastavu, grb ili drugi simbol druge države kazni novčano ili zatvorom, javlja RTCG.

Listu Dan je pojašnjeno da su predložene izmene zakona u vezi sa sednicom održanom 27. decembra prošle godine, kada je Vlada dala pozitivno mišljenje na predlog izmena Zakona o javnom redu i miru, koji je podnio poslanik Nimanbegu.

On je tražio da se iz člana 23 Zakona izbriše stav 4, a u mišljenju koje je Vlada uputila parlamentu krajem prošle godine se navodi da bi se time omogućilo da fizička lica na javnom mestu ističu ili upotrebljavaju zastavu, grb ili simbol druge države bez sankcionisanja.

"Uzimajući u obzir da je Crna Gora prepoznata kao multietnička i multikulturalna, kao i turistička država, gdje su svi građani slobodni i ravnopravni, bez obzira na vjersku, nacionalnu i političku pripadnost, i da se tokom i van sezone ističu zastave stranih zemalja, smatramo da će se na ovaj način izbjeći diskriminacija fizičkih lica koja ističu zastavu, grb ili simbol druge države na javnom mjestu", navodi se u ranije objavljenom mišljenju.

U tom dokumentu je navedeno da Vlada podržava predlog zakona koji je Skupštini podneo Nimanbegu, s tim što je podnela više svojih amandmana na predloženi tekst.

Kazna od 2.500 do 15.000 evra

Amandmanima na zakon predložen je član kojim se propisuje da će se pravno lice koje na javnom mestu, na oglasnim i reklamnim objektima i panoima, objavljuje neprimerene i obmanjujuće sadržaje koji uznemiravaju građane i izazivaju njihovo negodovanje, kazniti za prekršaj kaznom od 2.500 do 15.000 evra.

U vladinom predlogu se navodi da se neprimerenim i obmanjujućim sadržajima koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana smatraju netačno iznošenje i negiranje jasno utvrđenih istorijskih činjenica o Crnoj Gori, iznošenje činjenica kojima se narušava teritorijalni integritet ili veliča okupacija Crne Gore, saradnja sa okupatorom ili se zastupaju fašističke, šovinističke i nacističke ideje i ideologije.

Propisuje da će se preduzetnik koji učini prekršaj kazniti novčanom kaznom od 500 do 5.000 evra, odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 300 do 2.000 evra, a fizičko lice kaznom od 300 do 1.000 evra ili kaznom zatvora do 60 dana.

U članu 21 zakona predložen je novi stav kojim je previđena zatvorska ili novčana kazna od 250 do 1.250 evra za lice koje prilikom izvođenja državne himne, sedenjem, zviždanjem, stvaranjem buke ili na drugi način remeti javni red i mir i na taj način izazove uznemirenost, negodovanje ili ugrozi spokojstvo građana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво