Srpski nacionalni savet: Ugrožena prava Srba u Crnoj Gori

Srpski nacionalni savet Crne Gore ukazao je da insistiranje tamošnjih državnih institucija na zapostavljanju interesa srpskog naroda i oduzimanju stečenih prava može imati teške posledice, kako za Crnu Goru, tako i za srpski narod u njoj.

"Srpski nacionalni savet Crne Gore poziva najznačajnije institucije država Crne Gore i Republike Srbije da u što kraćem roku, u međusobnom dogovoru, predlože i usaglase odnos države Crne Gore prema srpskom narodu koji bi proizlazio iz poštovanja najviših standarda koji važe za relativno većinske zajednice u državama Evrope i sveta", navodi se u saopštenju.

Save smatra da su za srpski narod u toj zemlji prestala da važe osnovna ustavna opredeljenja kao što su sloboda, mir, tolerancija, poštovanje ljudskih prava, multikulturalnost, demokratija i vladavina prava.

"To se ogleda u onemogućavanju i ometanju izražavanja, čuvanja, razvijanja i javnog ispoljavanja nacionalne, etničke, kulturne i verske posebnosti, kao i na izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obležavanje nacionalnih praznika", ističe Srpski nacionalni savet u saopštenju.

Dodaje da se to odnosi i na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u javnoj i službenoj upotrebi, na srazmernu zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave, i mnogim drugim, kako kažu, oduzetim davno stečenim pravima srpskog naroda.

Prema njihovim rečima, takav odnos izaziva nepoverenje srpskog naroda prema državnim institucijama Crne Gore, posebno, kako dodaju, u neravnopravnosti i nadređenosti bošnjačkih i albanskih nacionalnih zajednica prema srpskom narodu, "uz stalne provokacije državne vlasti".

"Ovakav odnos državne vlasti u Crnoj Gori predstavlja nameru za postizanjem što veće zategnutosti i međusobnog nepoverenja između Republike Srbije i Crne Gore", smatra Srpski nacionalni savet.

Ocenjuje i da je strategija politike aktuelne vlasti u Crnoj Gori da bez obzira na moguće izazivanje teških posledica stvori što povoljniji ambijent za asimilaciju srpskog naroda u Crnoj Gori i što veću netrpeljivost građana Srbije prema Crnoj Gori i svima koji iz nje dolaze, navodi se u saopštenju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 19. avg 2019, 12:49) - anonymous [neregistrovani]

Niko

ne sme da vas bije!