Pendarovski: Spor put Zapadnog Balkana ka EU

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski očekuje da njegova država počne pregovore sa EU u oktobru. Navodi da su uradili sve što je od njih traženo i da je sada na potezu Unija, prenosi RTCG.

Stevo Pendarovski je u intervjuu za RTCG rekao da nije zadovoljan kojom brzinom zemlje Zapadnog Balkana idu ka evropskoj porodici, naglasivši da Evropa mora da bude odlučnija po tom pitanju.

Severna Makedonije je, kako kaže, njen predsednik sto procenata saglasna sa Crnom Gorom kada je reč o viziji regiona, posebno u delu evropske i evroatlantske budućnosti.

Pendarovskog brine što ta budućnost u poslednje vreme biva zamagljena, a put ka evropskoj porodici spor i neizvestan.

"Ja se nadam da će to ići brže. Koja je to poruka za nas koji još nismo počeli sa pregovaranjem. Ako vi pregovarate sedam godina i još nema svetla na kraju tunela, šta da ja kažem mojim građanima u Severnoj Makedoniji koliko će ovo trajati 15 - 20 godina", navodi Pendarovski.

Iako se očekivalo da Severnog Makedonija i Albanija otvore pregovore sa EU prošlog meseca na sastanku čelnika u Luksemburgu odluka je odgođena, zbog, kako se moglo čuti podeljenosti u Uniji oko tog pitanja.

"Sve što su tražili od nas sve smo ispunili, uključujući i teške kompromise i sada je na Evropi da ispuni ono što je obećala", poručio je Pendarovski.

Predsednik Severne Makedonije kaže da je veoma zadovoljan odnosima i saradnjom sa Crnom Gorom.

Navodi da mnogo znači i pomoć koju Crna Gora kao punopravna članica NATO-a nesebično daje Severnoj Makedoniji, koja će postati 30. članica Alijanse najverovatnije već početkom iduće godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво