Hrvatska, osumnjičeni za napad na Srbe uhapšeni pa pušteni

Hrvatska policija uhapsila je pa pustila uz prekršajnu prijavu i izrečenu meru opreza dvojicu mladića osumnjičenih da su u nedelju ujutru u Supetru na Braču napali pet mlađih ljudi, sezonskih radnika. Oni su, kako se sumnja, napadnuti jer su dvojica sezonaca srpske nacionalnosti.

Hrvatska policija je nakon ispitivanja pustila dvojicu mladića koji su osumnjičeni za napad na sezonske radnike u Supetru na Braču, koji se po svemu sudeći dogodio jer su dvojica mladića u napadnutoj grupi bila srpske nacionalnosti.

Dvadesetdvogodišnjem mladiću izrečena je mera opreza zbog nanošenja teških telesnih povreda vatrogascu, koji je stao u odbranu napadnutih, javlja portal Indeks.

U vreme napada bio je pod uticajem alkohola, a na ispitivanju nije negirao napad, samo je rekao da se ničega ne seća, saznaje Indeks u Državnom tužilaštvu.

Uhapšeni devetnaestogodišnjak je nakon ispitivanja u policijskoj stanici pušten uz prekršajnu prijavu zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru i Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Policija je saopštila da i dalje istražuje incident na Braču, kako bi došla do ostalih mladića iz grupe koja je napala sezonce.

Incident se dogodio u noći u subotu na nedelju nakon fudbalskog turnira Torcida kup u Supetru na Braču. Nekoliko osoba je napalo sezonce, trojicu mladića iz Slavonije i devojku iz Varaždina, koje je štitio vatrogasac (26) zadobivši u tom metežu višestruku frakturu nosne kosti.

Povod za napad bila je nacionalna netrpeljivost, jer je neko iz grupe napadača pitao "gde su Srbi", prenosi Dalmatinski portal reči mladića koji je i sam bio žrtva napada.

Napad osudili i Srbi i Hrvati

Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke, nije iznenađen zbog incidenta.

"Ako se na stadionima uzvikuje ubij Srbina, ako se na koncertima uzvikuje ubij Srbina, ako se skandira 'za dom spremni' na stadionima i koncertima i ako su stadioni i koncerti određenih pevača nacionalni idoli i orijentiri za ponašanje mladih ljudi, a ne vrhovni politički i moralni predmeti onda nije čudo što se to događa i događaće se sve dok se to ne promeni", kaže Pupovac.

Hrvatska predsednica i premijer, Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković, osudili su napad na sezonske radnike.

"Osuđujem svaku vrstu nasilja, tako i ovaj slučaj u Supetru na Braču. Takvo ponašanje je neprihvatljivo. Hrvatska je sigurna zemlja, dobrih ljudi, koji zaziru od pojedinaca koji ovakvim ponašanjem narušavaju sliku svoje zemlje", napisala je na na Tviteru Grabar Kitarović.

Plenković je oštro je osudio napad na Braču, a uputio je saučešće porodici tragično preminulog Radoja Petkovića, potpredsednika Saveta srpske nacionalne manjine Kastva, koji je podlegao povredama zadobijenim u nedavnom brutalnom napada na području opštine Viškovo.

Incident su osudili brački vatrogasci, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, ali i stranka Pametno koja smatra da odgovornost za takve izgrede snose svi oni koji u političkom i javnom životu otvoreno zagovaraju netoleranciju i neprihvatanje drugih i drugačijih.

Gradonačelnica Marković je najavila da će ukinuti finansiranje Torcida kupa i zabraniti njegovo održavanje na gradskim terenima.

Napad je usledio samo mesec od kada je pretučen potpredsednik Veća srpske nacionalne manjine Grada Kastva Radoje Petković, koji je danas i preminuo od posledica.

Njega je pretukao Ilija Glavić, motivi napada još nisu rasvetljeni, a Pupovac smatra je u pitanju okrutno ubistvo iz mržnje, "posebno ukoliko su tačne indicije da osoba koja je to učinila ima takvu ratnu biografiju".

U nizu novijih napada na Srbe u Hrvatskoj je i onaj iz februara, kada su u Splitu napadnuti vaterpolisti Crvene zvezde.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво