Državna komemoracija u Jasenovcu

U znak sećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac, kao i preživele zatvorenice i zatvorenike, održana je državna komemoracija u spomen-području Jasenovac.

Kolona sećanja išla je od Memorijalnog muzeja spomen-područja Jasenovac do spomenika Cvet, gde je održana službena komemoracija, uz polaganje venaca.

Komemoraciji su pored ostalih prisustvovali predsednik Sabora Gordan Jandroković i predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković. 

Goran Jandroković je odbacio tvrdnje da se hrvatska vlast više bavila komemoracijom u Blajburgu nego u Jasenovcu, istakavši da Vlada čini velike napore kako bi se umanjile društvene napetosti i odala počast žrtvama, a posebno veliki napor oko toga uložen je i ove godine.

"Moja poruka je da pokušamo shvatiti jedni druge, da uvažavamo bol i patnju svih onih koji imaju svoje gubitke, posebno onih koji su ubijani na različitim stratištima, pa tako i ovde u Jasenovcu, to je moj apel – da bolje razumemo jedni druge ", rekao je Jandroković.

Naglasio je da je hrvatski državni vrh u Jasenovac danas došao da se pokloni žrtvi ljudi koji su nevini ubijeni zbog svoje vere, nacije, političkog uverenja.

"To je bio zločin ustaškog režima koji treba jasno osuditi, poslati poruku posebno mlađim naraštajima da sloboda, demokratija i mir nisu dani sami po sebi, da zlo postoji oko nas i da se protiv njega moramo boriti", poručio je Jandroković i dodao da bi voleo da nema podela i da je više razumevanja u društvu.

Plenković: Neophodni tolerancija i dijalog 

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na činjenicu da je u Jasenovcu bilo više komemoracija.

"Skoro 75 godina nakon tih događanja moramo raditi na toleranciji, dijalogu, negovanju kulture sećanja, na obrazovanju mladih o važnim trenucima hrvatske istorije, osobito Drugog svetskog rata. Jedna kolona, kao što sam to već rekao, bila bi zdrava i dobra odluka za hrvatsko društvo te za emancipaciju ovih tema u modernoj Hrvatskoj, zaključio je Plenković.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović nije prisustvovala današnjoj komemoraciji, već je nastavila svoju tradiciju, pa je u subotu, dan uoči državne komemoracije, posetila spomen-područje Jasenovac.

U ime predsednice, današnjoj komemoraciji s predstavnicima Vlade i Sabora prisustvovala je šefica njenog kabineta Anamarija Kirinić.

U jasenovačkom spomen-parku u petak je održana komemoracija u znak sećanja na proboj jasenovačkih logoraša.

Predsednik Koordinacije židovskih opština Ognjen Kraus tada je naveo je da se suprotstavlja reviziji istorije u Hrvatskoj koja se nastavlja.

Kraus je naglasio da nikada nisu izjednačavali hrvatski narod sa NDH i ustaštvom, ali kako nikada neće prihvatiti da su žrtve Jasenovca, Blajburškog polja, Tezna i Macelja isto.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. apr 2019, 20:40) - anonymous [neregistrovani]

Predstava

Ma kakva komemoracija! To je predstava za spoljnu upotrebu davlast u toj drzavi ne bi dobila po usima od velikih u Evropi i svetu. Njihova srcem i dusom komemoracija ce biti ona za poginule ustase u Blajburgu.

(nedelja, 14. apr 2019, 14:44) - Воронцов [neregistrovani]

Колико се Хрватска "одрекла" усташа показале су деведесете

Заправо тада је нова Хрватска настала на истој идеологији. Зато су и уништили и прогнали Србе из Хрватске што је био завршни ударац политике НДХ.Та идеологија и данас влада у континуитету у Хрватској. Зато су све ове посете Јасеновцу лицемерне цермоније.