Пленковић: Једна комеморација у Јасеновцу здрава за хрватско друштво

Хрватски премијер Андреј Пленковић каже да је здраво за хрватско друштво да постоји једна комеморација у Јасеновцу, преноси ХРТ. Пленковић је у емисији "Интервју тједна" за хрватски радио рекао да би било добро да се дође до одређеног консензуса.

Андреј Пленковић каже да је пуно уложено и да мисли да би требало и друга страна да уложи мало напора.

"Не видим да смо на двије стране. Ми смо ту на истој страни и волио бих да идуће године та комеморацију буде јединствена", истакао је Пленковић.

Пленковић је коментаришући наводе да хрватска држава није предузела све да заустави или смањи негирање холокауста и ревизионизам, рекао да, што се тиче закона, владе и ХДЗ-а, не види из ког би се то сегмента могло протумачити.

"Извлачити закључке на тај начин може једино бити ако су то неки маргинални актери који имају то у неким својим активностима, програмима, а ван су ХДЗ-а, наравно. А постоје у хрватском друштву такве амбиције. Ја их не дијелим на такав начин и немају никакве везе са службеном политиком ни Владе нити владајуће странке", нагласио је Пленковић.

Пленковић каже да ће комеморације у Блајбургу бити.

"Наша је позиција ту сасвим принципијелна и јасна. Као и што код Јасеновца морамо имати јединствену комеморацију. Комеморације у Блајбургу ће бити. У одлуку коју су донијели у Корушкој не бих улазио. То је ствар између двије цркве, а што се тиче комеморације - она мора бити уз пуно поштовање према жртвама", навео је Пленковић.

Хрватски премијер наводи да ће у процесу припрема за председавање Савету ЕУ обићи и Србију.

"У процесу припрема за предсједање Вијећем ЕУ-а обићи ћу све земље југоистока ЕУ тако да ће то укључивати и посјет Београду. У свибњу 2020. бит ћемо домаћини великога самита између чланица ЕУ-а и земаља југоистока Еуропе", рекао је Пленковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво