Обележен дан пробоја логораша у Јасеновцу

У јасеновачком спомен-парку одржана је комеморација у знак сећања на пробој јасеновачких логораша. Пошту жртвама одали су представници Савеза антифашистичких бораца и антифашиста, Координације јеврејских општина, Српског народног вијећа и Савеза Рома "Кали Сара" одвојено од представника државе, јер сматрају да власт у Хрватској ништа није учинила да заустави ревизионизам и негирање Холокауста и геноцида.

Представници мањина и удружења антифашиста у Хрватској четврту годину заредом комеморацију јасеновачким жртвама одржавају одвојено од државе због незадовољства ревизионистичком политиком, минимизарањем жртава тог усташког логора из Другог светског рата и глорификацијом усташког режима и НДХ Анте Павелића.

"Данас је дозвољено стављање знака једнакости између НДХ и антифашистичког покрета НОБ-а. Зато смо опет овде, већ четврти пут, сами, ми потомци жртава злочиначке НДХ", поручио је на данашњој комеморацији у Јасеновцу председник Координације јеврејских општина у Хрватској Огњен Краус, преноси хрватски портал Нет.

Дану пробоја логораша у Спомен-парку Јасеновац присуствовали су представници Српског народног вијећа, Координације јеврејских општина Хрватске, Савеза Рома у Хрватској "Кали Сара" и Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

Упркос јакој киши и невремену, комеморацији је присуствовало више од 2.000 људи, пренели су неки хрватски медији.

Краус је напоменуо да је мишљење о усташком поздраву "за дом спремни" дао Уставни суд и да је тај позрав забрањен Уставом и законима Хрватске.

"Али, док се тај поздрав не макне из употребе, нећемо учествовати у државној комеморацији. А за годину дана ништа се није променило, још је горе. Екстремна десница јача. Пре два дана одржан је усташки дернек у Сплиту. Уз све почасти и присуство градских власти, и уз заштиту полиције. Реакције нема. До када, министре полиције и премијеру? Зар смо ми ту да подносимо тужбе ДОРХ-у на основу закона РХ? Да сте у разговоре с нама уложили онолико енергије колико сте уложили у комеморацију у Блајбургу, била би једна комеморација", рекао је Краус. 

Рекао је да представници мањина и антифашиста траже од хрватске држава само да поштују законе на начин, како је рекао, на који ћете поштовати аустријске.

Време је, поручио је, да пређемо с речи на дела, да се погледамо у очи, и ако се сложимо да је НДХ била злочиначка творевина, те да треба забранити и њене ознаке.

"Нека се јасно каже да се Холокауст догађао у Хрватској и да они који то негирају морају сносити последице", поручио је Краус из Јасеновца.

"Било притисака на амбасадоре да не дођу на комеморацију"

Хрватски портал Нет је пренео да је Краус рекао да је чуо да су представници власти вршили притисак на амбасадоре да не дођу на данашњу комеморацију.

"Догодило се чак и то да су високопозиционирани људи у Министарству спољних послова звали амбасадоре да не присуствују овој нашој комеморацији. То је врхунац свега", рекао је Краус и додао да стоји иза тих тврдњи, али да о именима не може да говори јер би у том случају могао да буде и кривично гоњен.

И председник Српског националног вијећа, лидер СДСС и посланик у Сабору, Милорад Пуповац, рекао је да је чуо за позиве амбасадорима да не дођу на данашњу комеморацију.

"Чуо сам да је тога било, и ако је тога било, и ако су то радили представници државне власти, не служи им на част и показује колико дубоко не разумеју смисао овог окупљања и колико дубоко не разумију који је њихов посао. Ми се нисмо овде окупили да бисмо направили штету својој земљи. Нисмо се окупили да бисмо на својој земљи славили љагу. Ми смо се овде окупили да бисмо своју земљу окупили од оних који ту љагу шире, од оних који ту штету наносе", навео је Пуповац.

Ако је, како је рекао, неки владин чиновник или званичник посегао за телефоном да се овде не окупе они које смо позвали, то онда томе и ономе ко је дао ту врсту упутства не служи ни на какву част и не разумеју због чега смо овде.

Порицање Холокауста, геноцида и ратних злочина и даље представља озбиљан проблем у Европи, а политичари играју кључну улогу – они морају изабрати да не пропагирају лажи о прошлим злочинима, изјавила је комесарка за људска права Савета Европе Дуња Мијатовић на церемонији у част ослобађања усташког логора Јасеновац. 

Државна комеморација биће одржана 14. априла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара