Obeležen dan proboja logoraša u Jasenovcu

U jasenovačkom spomen-parku održana je komemoracija u znak sećanja na proboj jasenovačkih logoraša. Poštu žrtvama odali su predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Koordinacije jevrejskih opština, Srpskog narodnog vijeća i Saveza Roma "Kali Sara" odvojeno od predstavnika države, jer smatraju da vlast u Hrvatskoj ništa nije učinila da zaustavi revizionizam i negiranje Holokausta i genocida.

Predstavnici manjina i udruženja antifašista u Hrvatskoj četvrtu godinu zaredom komemoraciju jasenovačkim žrtvama održavaju odvojeno od države zbog nezadovoljstva revizionističkom politikom, minimizaranjem žrtava tog ustaškog logora iz Drugog svetskog rata i glorifikacijom ustaškog režima i NDH Ante Pavelića.

"Danas je dozvoljeno stavljanje znaka jednakosti između NDH i antifašističkog pokreta NOB-a. Zato smo opet ovde, već četvrti put, sami, mi potomci žrtava zločinačke NDH", poručio je na današnjoj komemoraciji u Jasenovcu predsednik Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus, prenosi hrvatski portal Net.

Danu proboja logoraša u Spomen-parku Jasenovac prisustvovali su predstavnici Srpskog narodnog vijeća, Koordinacije jevrejskih opština Hrvatske, Saveza Roma u Hrvatskoj "Kali Sara" i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Uprkos jakoj kiši i nevremenu, komemoraciji je prisustvovalo više od 2.000 ljudi, preneli su neki hrvatski mediji.

Kraus je napomenuo da je mišljenje o ustaškom pozdravu "za dom spremni" dao Ustavni sud i da je taj pozrav zabranjen Ustavom i zakonima Hrvatske.

"Ali, dok se taj pozdrav ne makne iz upotrebe, nećemo učestvovati u državnoj komemoraciji. A za godinu dana ništa se nije promenilo, još je gore. Ekstremna desnica jača. Pre dva dana održan je ustaški dernek u Splitu. Uz sve počasti i prisustvo gradskih vlasti, i uz zaštitu policije. Reakcije nema. Do kada, ministre policije i premijeru? Zar smo mi tu da podnosimo tužbe DORH-u na osnovu zakona RH? Da ste u razgovore s nama uložili onoliko energije koliko ste uložili u komemoraciju u Blajburgu, bila bi jedna komemoracija", rekao je Kraus. 

Rekao je da predstavnici manjina i antifašista traže od hrvatske država samo da poštuju zakone na način, kako je rekao, na koji ćete poštovati austrijske.

Vreme je, poručio je, da pređemo s reči na dela, da se pogledamo u oči, i ako se složimo da je NDH bila zločinačka tvorevina, te da treba zabraniti i njene oznake.

"Neka se jasno kaže da se Holokaust događao u Hrvatskoj i da oni koji to negiraju moraju snositi posledice", poručio je Kraus iz Jasenovca.

"Bilo pritisaka na ambasadore da ne dođu na komemoraciju"

Hrvatski portal Net je preneo da je Kraus rekao da je čuo da su predstavnici vlasti vršili pritisak na ambasadore da ne dođu na današnju komemoraciju.

"Dogodilo se čak i to da su visokopozicionirani ljudi u Ministarstvu spoljnih poslova zvali ambasadore da ne prisustvuju ovoj našoj komemoraciji. To je vrhunac svega", rekao je Kraus i dodao da stoji iza tih tvrdnji, ali da o imenima ne može da govori jer bi u tom slučaju mogao da bude i krivično gonjen.

I predsednik Srpskog nacionalnog vijeća, lider SDSS i poslanik u Saboru, Milorad Pupovac, rekao je da je čuo za pozive ambasadorima da ne dođu na današnju komemoraciju.

"Čuo sam da je toga bilo, i ako je toga bilo, i ako su to radili predstavnici državne vlasti, ne služi im na čast i pokazuje koliko duboko ne razumeju smisao ovog okupljanja i koliko duboko ne razumiju koji je njihov posao. Mi se nismo ovde okupili da bismo napravili štetu svojoj zemlji. Nismo se okupili da bismo na svojoj zemlji slavili ljagu. Mi smo se ovde okupili da bismo svoju zemlju okupili od onih koji tu ljagu šire, od onih koji tu štetu nanose", naveo je Pupovac.

Ako je, kako je rekao, neki vladin činovnik ili zvaničnik posegao za telefonom da se ovde ne okupe oni koje smo pozvali, to onda tome i onome ko je dao tu vrstu uputstva ne služi ni na kakvu čast i ne razumeju zbog čega smo ovde.

Poricanje Holokausta, genocida i ratnih zločina i dalje predstavlja ozbiljan problem u Evropi, a političari igraju ključnu ulogu – oni moraju izabrati da ne propagiraju laži o prošlim zločinima, izjavila je komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović na ceremoniji u čast oslobađanja ustaškog logora Jasenovac. 

Državna komemoracija biće održana 14. aprila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво