Li Kećang u Hrvatskoj, "opsadno stanje" u Zagrebu

Predsednik Narodnog veća Kine Li Kećang nalazi se u višednevnoj poseti Hrvatskoj. Kineski premijer sastao se u Zagrebu sa svojim hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem, nakon čega ga je primila i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Andrej Plenković je posle susreta sa Li Kećangom istakao da je sastanak sa kineskim premijerom prekretnica u odnosima dveju zemalja.

"Razgovori su nam bili iskreni, prijateljski i plodnosni", poručio je Li Kećang.

Dodao je da će Peking uvoziti više hrvatskih proizvoda koji odgovaraju kineskim potrošačima i podsticati ravnomerniju robnu razmenu.

Prethodno su ministri Kine i Hrvatske razmenili memorandume o saradnji na brojnim područjima.

Dve vlade potpisale su šest sporazuma u Zagrebu, a još četiri sporazuma biće potpisana u Dubrovniku na samitu Kine i 16 država srednje i jugoistočne Evrope.

Sporazumi se odnose na železnicu, poljoprivredu, digitalnu saradnju državne uprave s "Huavejom", Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, nauku i sport.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović istakla je posle sastanka sa Lijem, da je inicijativa "Jedan pojas, jedan put" komplementarna s Inicijativom triju mora, dok je kineski premijer poručio da je proširenje privredne saradnje Kine i Hrvatske od vitalnog značaja za Peking.

Navela je da ta inicijativa jačanjem infrastrukturnih i privrednih odnosa Kine i ostalih država podstiče svetski privredni razvoj i promoviše mir, bezbednost i prijateljstvo među državama, navodi se u saopštenju kabineta hrvatske predsednice.

Li je rekao da izuzetno ceni spremnost Hrvatske na saradnju i da hrvatsko-kineske odnose želi da zasniva na ravnopravnosti, poštovanju i međusobnom uvažavanju. 

Hrvatski zvaničnici razgovarali su sa Lijem i o modernizaciji pruge Zagreb–Rijeka i hrvatskih luka. 

Li Kećang će, posle dvodnevne posete Zagrebu, 11. i 12. aprila u Dubrovniku učestvovati na sastanku 16+1, na kojem će biti šefovi država istočne i srednje Evrope.

Odnosi Zagreba i Pekinga podignuti su na viši nivo nakon što je kineska firma izabrana za gradnju Pelješačkog mosta.

Zbog delegacije koju čini 250 kineskih zvaničnika i privrednika kao i zbog prolaska štićene kolone, u Zagrebu je tokom dana bilo "opsadno stanje" zbog čega su se stvorile velike gužve u saobraćaju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво