Dodik napustio sastanak zbog zastave

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik napustio je u Sarajevu sastanak sa delegacijom Saveta za sprovođenja mira. Dodik je kao razlog naveo da nisu ispunjeni osnovni uslovi za njegovo održavanje, jer na sastanku nije mogla da bude istaknuta zastava Republike Srpske.

Dodik je podsetio da je BiH po ustavu državna zajednica sastavljena od dva entiteta i da je Republika Srpska njen deo i da prema tome zastava mora da bude istaknuta.

"Imajući u vidu da se u ovim prostorijama nalaze zastave BiH i FBiH, treba da se nađe i zastava Republike Srpske, koju je potvrdio Ustavni sud BiH. Pošto ti uslovi nisu ispunjeni, moje prisustvo nije moguće. Želim da vas pozdravim došao sam da vidite da ne stvaram problem", rekao je Dodik.

Dodik je delegaciji Saveta za sprovođenja mira rekao da je spreman da sa njima razgovara bilo gde i da je u susednoj kancelariji.

Visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko, izjavio je da je Zakon o zastavi BiH jasan i precizan. 

Reagujući na to što je predsedavajući Predsednišva BiH, Milorad Dodik, napustio sednicu Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira, Incko je na konferenciji za novinare rekao da je "to taj zakon i da drugog nema".

"Mi smo izrazili spremnost o tome da smo i dalje otvoreni za saradnju sa svim članovima Predsedništva BiH", rekao je Incko, preneli su bosanski mediji.

I njegov zamenik Denis Herne kazao je da je zastava BiH na sastanku članova UO PIC-a sa članovima Predsedništva BiH u sali za sastanke zgrade državnog Predsedništva u skladu sa zakonom, preneo je portal Kliks, koji smatra da su reagovanja zvaničnika OHR u BiH na Dodikovo ponašanje blaga.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво