Dodik proglasio pobedu

Milorad Dodik je prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije (43,42 odsto obrađenih glasačkih mesta) novi član Predsedništva BiH, zajedno sa Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem. Dodik je poručio da je njegova pobeda čista kao suza i da će se zalagati da "pozicija Srpske bude broj jedan u BiH". Pobedu na izborima za predsednika RS proglasila Željka Cvijanović.

01.05 - Željka Cvijanović proglasila pobedu na izborima za predsednika RS. Navela je da ima 30.000 glasova više od drugoplasiranog Vukote Govdarice, prenosi RTRS. 

00.35 –Centralna izborna komisija BiH objavila prve nepotpune službene rezultate za članove Predsedništva BiH, nakon obrađenih 43,42 posto glasačkih mesta. Prema tim podacima Dodik, Džaferović i Komšić su novi članovi Predsedništva. 

Prema podacima CIK-a Dodik je osvojio 55,15 odsto glasova, a Mladen Ivanić 41,98 odsto glasova. 

23.35 – Milorad Dodik proglasio pobedu nakon 85 odsto prebrojanih glasova. Poručuje da je pobeda "čista kao suza". Prema njegovim rečima, Željka Cvijanović vodi na izborima za predsednika RS sa 54,1 posto osvojenih glasova, dok je Vukota Govedarica osvojio 45,8 posto glasova.

23.05 – SNSD navodi da je Dodik osvojio 320.896 glasova, dok je za Ivanića glasalo 250.000 građana (85,6 odsto obrađenih biračkih mesta).

22.40 – Prebrojano 81 odsto biračkih mesta, saopštio je SNSD. Prema tim podacima Dodik je osvojio 303.904 glasova, a Ivanić 241.051. Iz izbornog štaba Saveza za pobjedu rekli su da se očekuje "foto-finiš", a da nakon 451.986 prebrojanih glasova iz cele RS vodi Dodik sa 213.826 glasova, naspram Ivanićevih 211.933 glasa.

22.05 – SNSD saopštio da je na osnovu 72,60 odsto obrađenih biračkih mesta Dodik u vođstvu sa 56 (256.000) odsto osvojenih glasova. Obrađeno je i 17 odsto biračkih mesta na izborima za predsednika RS, na kojima Željka Cvijanović vodi sa 55 odsto osvojenih glasova. Savez za pobjedu navodi da Ivanić vodi za 9.000 glasova.

21.30 – Na izborima za bošnjačkog člana Predsedništva vodi Šefik Džaferović (42 odsto), a sledi ga Denis Bećirović (33 odsto), podaci su SDA, prenosi Kliks. Prema tim podacima, treći je Fahrudin Radončić (11 odsto). U HDZ-u su za Nezavisne novine rekli da Dragan Čović ubedljivo vodi na izborima za hrvatskog člana Predsedništva BiH. 

21.10 – Predsednik Centralne izborne komisije saopštio je da je izlaznost na opštim izborima u BiH 53,26 odsto. Izlaznost u Banjaluci oko 60 odsto.

21.00 – SNSD saopštava (uzorak od 39 odsto) da Dodik vodi sa 57 odsto osvojenih glasova, ispred Mladena Ivanića kome je poverenje ukazalo oko 43 odsto birača, javlja reporterka RTS-a. Iz Saveza za pobjedu, na osnovu 20 odsto obrađenih listića, tvrde da je u vođstvu Ivanić sa 51,6 odsto glasova, naspram Dodikovih 45,8 odsto.

SNSD navodi i da je Željka Cvijanović, prema preliminarnim rezultatima na osnovu pet odsto obrađenih glasačkih mesta, osvojila 56 odsto glasova na izborima za predsednika RS. 

20.40 – Na izborima za člana Predsedništva BiH iz redova srpskog naroda vodi Milorad Dodik sa 58 odsto osvojenih glasova, izjavio je portparol SNSD-a na osnovu uzorka od 20 odsto glasova. Poverenje Mladenu Ivaniću je, prema tim podacima, ukazalo 40 odsto birača.

19.05 – Zatvorena birališta u BiH. Iščekuju se prvi rezultati.

U Bosni i Hercegovini su održani osmi po redu izbori na svim nivoima vlasti od proglašenja nezavisnosti te države 1992. godine.

Na izborima za članove Predsedništva BiH biraju se tri člana, po jedan iz svakog konstitutivnog naroda. Mandat članova Predsedništva BiH traje četiri godine.

Milorad Dodik je kasno večeras proglasio pobedu ispred Mladena Ivanića u borbi za srpskog člana u tom telu. Rekao je da je pobeda čista kao suza i da će u zgradu Predsedništva uneti zastavu Republike Srpske.

Dodik je u obraćanju javnosti rekao da je neposredno pre toga razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji mu je čestitao na izbornoj pobedi.

"Mogu vam reći da je predsednik Vučić sa radošću primio ove rezultate", rekao je Dodik i podsetio na poruke protivkandidata Mladena Ivanića, koji je tražio da se Srbija ne meša u izborni proces u BiH.

"I nisu im pomogi ti silni njihovi Englezi da pobede", rekao je Dodik, koji je zahvalio Vučiću na čestitkama i istakao da će prvi njegov susret kao člana Predsedništva BiH biti sa predsednikom Vučićem.

"Prvi moj susret će biti sa predsednikom Vučićem, možda i pre nego sa mojim kolegama u Predsedništvu BiH", rekao je Dodik.

Rekao je da su rezultati njegove pobede takvi da su za Mladena Ivanića nedostižni. "Od prebrojanih 85 posto glasova, ja sam dobio 56 posto, a Ivanić 44 posto, razlika je preko 70.000 glasova: To je nedostižna razlika", rekao je Dodik i istakao da je to osma pobeda njegovog SNSD-a.

Dodik je proglasio i pobedu Željke Cvijanović koja je bila kandidat za Predsednika RS.

Prema njegovim rečima, Cvijanovićeva vodi sa 54,1 posto osvojenih glasova, dok je Vukota Govedarica osvojio 45,8 posto glasova.

"Neupitna je volja naroda, narod je pokazao svoje opredeljenje, Ivanić je kažnjen zbog poslušničke politike prema Zapadu. Kao srpski član Predsedništva zalagaću se za poziciju RS da bude broj jedan u BiH. Moja deviza će biti 'RS pre svega' i zaštitu ustavnog poretka ovog entiteta", rekao je Dodik.

Rekao je i da želi da uspostavi dobru komunikaciju s kolegama u Predsedništvu, a bude li kako on planira, "BiH možda i može ostvariti napredak".

Radiće, najavio je, na tome da se odbaci politika mešanja stranaca u BiH.

Iz MUP-a Republike Srpske saopšteno je da je proces glasanja na 2.098 biračkih mesta u RS protekao bez ugrožavanja bezbednosne situacije i većih narušavanja javnog reda i mira. Službenici MUP-a su postupili po dve prijave na biračkim mestima. 

Na biračkom mestu u Ambasadi BiH u Beogradu, jedinom u Srbiji za glasanje na opštim izborima u BiH, glasalo je 36 od ukupno 60 registrovanih birača, rekla je predsednica izborne komisije na ovom biračkom mestu Mirjana Ostojić.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара