Општи избори у БиХ

У Босни и Херцеговини одржавани су избори, осми по реду на свим нивоима власти од проглашења независности те државе 1992. године. До 15.00 гласало 37,21 одсто бирача, што је за 0,6 одсто више него на изборима пре четири године, саопштио је ЦИК БиХ. Прве процене резултата избора очекују се после 20 часова, а поуздани и прецизинији резултати око 23.

Грађани БиХ бирали су чланове Председништва БиХ, представнике за Представнички дом БиХ, Представнички дом Парламента Федерације БиХ, председника Републике Српске, потпредседника Републике Српске и представнике за Народну скупштину Републике Српске, као и представнике за Скупштине кантона у Федерацији БиХ.

На изборима за чланове Председништва БиХ бирају се три члана, по један из сваког конститутивног народа. Мандат чланова Председништва БиХ траје четири године.

За Председништво БиХ пријавило се 15 кандидата: 

Шест кандидата из реда бошњачког народа: Мирсад Хаџикадић (Мирсад Хаџикадић – Платформа за прогрес), Фахрудин Радончић (СББ БиХ), Сенад Шепић (Независни блок), Шефик Џаферовић (СДА), Денис Бећировић (СДП БиХ) и Амер Јерлагић (СзБиХ).

Пет кандидата из реда хрватског народа: Јерко Иванковић-Лијановић (НСРзБ), Драган Човић (ХДЗ БиХ), Бориша Фалатар (ДФ), Диана Зеленика (ХДЗ 1990) и Жељко Комшић (ДФ).

Четири кандидата из реда српског народа: Мирјана Поповић (Српска напредна странка), Младен Иванић (коалиција Савез за побједу), Милорад Додик (СНСД) и Гојко Кличковић (Прва СДС).

За председника и потпредседнике Републике Српске пријавило се укупно 37 кадидата, од чега су 21 независни кандидати.

За изборе су се пријавиле 72 политичке странке и 39 независних кандидата. 

На изборним листама су имена 7.497 особа које желе бити део власти.

До 15.00 гласало је 37,21 одсто бирача, што је за 0,6 одсто више него на изборима пре четири године, рекао је председник Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић.

Петрић је новинарима у Сарајеву рекао да је до 15 часова у Републици Српској на изборе изашло 41,81 одсто бирача, у Федерацији БиХ 34 одсто, док је у Брчко дистрикту излазност 32,26 одсто.

Наредна конференција за новинаре ЦИК-а заказана је за 21 час.

Иванић сигуран у своју победу, Додик очекује компактну власт у РС

Кандидат за српског члана Председништва БиХ из Савеза за победу Младен Иванић изјавио је након гласања у Бањалуци да је сигуран у своју победу.

"Надам се да ће данас бити дан демократије и да ће много људи изаћи да гласа да искористи своје право. Уверен сам да ће ово бити леп дан за РС, супротно неких најава о немирима и револуцијама. Ово ће бити један леп дан и празник демократије", рекао је Иванић, који је актуелни члан Председништва БиХ из РС.

Додао је да је народ тај који ће одлучити ко ће га водити наредне четири године.

"РС неће имати никакав проблем око конституисања власти шта год да се деси, а колики ће проблеми бити у Федерацији БиХ због тих тензија, око Бошњака и Хрвата, та тема је тешко предвидива. Ја сам сигуран у своју победу, а ко ће други бити, зависи од гласова у Федерацији, мислим да ће и тамо бити врло тесна трка", рекао је Иванић.

Председник Републике Српске и Иванићев противкандидат гласао је у Дому културе у Лакташима, након чега је поручио да је срећан народ који може да бира власт на демократским изборима.

"Очекујем да ће све протећи у најбољем реду", рекао је Додик, преноси РТРС.

Како је оценио, грађани треба да изаберу компактну власт која ће функционисати у интересу РС и изразио задовољство што избори протичу у најбољој атмосфери.

"Велика је привилегија за грађане РС да на демократским изборима бира своју власт. Желим људима добро здравље без обзира за кога се определе", рекао је Додик.

У Бањалуци је гласала и председница Владе РС Жељка Цвијановић, кандидаткиња за председника РС, која је такође рекла да је данас дан демократије и додала да очекује победу сваког кандидта.

"Обавила сам своју грађанску дужност и очекујем убедљиву победу кандидата и највећи број гласова", рекла је Цвијановићева и додала да грађани желе мир, просперитет и развој.

Кандидат опозиционог Савеза за победу за председника Републике Српске Вукота Говедарица гласао у Гацку, где је оценио да је ово велики дан за Републику Српску и њене грађане.

Кандидат за члана Председништва БиХ из редова бошњачког народа Шефик Џаферовић изјавио је данас да је уверен у победу и да очекује да БиХ, после данашњих избора, крене напред.

"Очекујем масовну подршку свих грађана БиХ", рекао је Џаферовић пре него што је гласао, и додао да су Босни и Херцеговини потребни стабилност, економски просперитет и европске интеграције, преноси АП.

Додао је, такође, да политичари у БиХ морају да почну "већ сутра ујутру да формирају руководећа тела на свим нивоима и почну са испуњавањем горе наведених циљева".

Председник Савеза за бољу будућност БиХ и Џеферовићев противкандидат Фахрудин Радончић изјавио је после гласања да верује да БиХ на овим изборима одлучује да стави тачку на период заостајања и социјалне беде и да крене путем богатије и успешније земље.

"Потпуно сам уверен да грађани након 23 године желе да се прикључе Европској унији, НАТО, али сам истовремено забринут због информација да има превише неправилности на бирачким местима", рекао је Радончић.

Нека бирачка места каснила са отварањем

Раније данас, из ЦИК-а је саопштено да поједина бирачка места у БиХ нису отворена тачно у седам сати, а разлози су идентични као што је уобичајено и досад било на свим изборима који су одржани у БиХ.

Негде, како се наводи, нису на време извршене припреме за отварање бирачког места или члан није дошао због болести, па је позван други. На неким местима нису имали кључ или није било струје, а негде су каснили чланови бирачког одбора.

Негде су се поново пребројавали гласачки листићи на захтев посматрача, а било је посматрача из истих субјеката у исто време. У Тешњу је полиција прегледала бирачко место, навео је ЦИК БиХ, преноси Фена.

Кашњење у отварању бирачког места 15 до 30 минута забележено је у Великој Кладуши на четири бирачка места, Цазину седам, Бихаћу 15, Градишки осам и Брчком седам.

У саопштењу ЦИК-а се наводи да је у Бањалуци кашњење било на око 100 бирачких места 10-15 минута из техничких разлога и у међувремену је све решено.

Кашњења су забележена и у Прњавору, Броду, Оџаку, Вукосављу, Центар Сарајево на једном бирачком месту.

Избори се спроводе без претходне промене Изборног закона, који је, иначе, проглашен неуставним, што ове изборе, према оцени стручњака, сврстава у најнезвесније од завршетка рата.

Осим неизмењеног изборног законодавства, тамошњи медији као проблем наводе и бирачке спискове који нису пречишћени, па је у њима и велики број умрлих или расељених. 

Такође, овај изборни циклус, као и претходни, одржава се без спроведене пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру, па представници националних мањина неће моћи да буду бирани првенствено за чланове Председништва БиХ и делегате у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, на индиректним изборима који се спроводе након општих.

Последње истраживање о излазности на предстојеће изборе показало је да ће она бити мања у односу на све досадашње, до 50 одсто. Одзив на општим изборима 1996. године био је 83 одсто.

Млади у бирачком списку БиХ чине једну петину, а апстинената је готово 50 одсто.

Прве процене резултата избора очекују се после 20 часова, а поуздани и прецизинији резултати око 23.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара