Подаци изборних штабова: Џаферовић и Комшић чланови Председништва БиХ

У БиХ су одржани општи избори, а у трци за бошњачког члана Председништва Шефик Џаферовић је прогласио победу. Кандидат за хрватског члана Председништва Жељко Комшић поручио је да је као будући члан Председништва БиХ ту да служи свим грађанима БиХ, без обзира на то да ли су гласали за њега, против њега или нису гласали уопште.

Шефик Џаферовић је победу прогласио на конференцији за новинаре док су окупљени у штабу Странке демократске акције узвикивали "Шефик, Шефик".

"СДА је лидерска политичка странка. Захваљујем грађанима који су гласали за мене. Ја сам победио за члана Председништва БиХ", поручио је Џаферовић, што су окупљени поздравили овацијама, преноси портал Кликс.

Додао је да СДА није неозбиљна странка и да не би објављивала резултате да није сигурна у њих.

Према подацима странке СДА, Шефик Џаферовић освојио је око 40 одсто гласова, иза њега је Денис Бећировић са око 33,9 одсто гласова и на трећем месту Фахрудин Радончић са око 15 одсто гласова.

Комшић: Ту сам да служим свим грађанима БиХ

У борби за хрватског члана Председништва БиХ кандидат Демократске фронте Жељко Комшић на конферецији за медије није званично објавио победу, јер жели да сачека званичне податке Централне изборне комисије, али је поручио да ће као члан Председништва БиХ служити свим грађанима.

"Као будући члан Председништва БиХ желим да знате да сам ту да служим свим грађанима БиХ, без обзира на то да ли су гласали за мене, против мене или нису никако гласали. Хрватима у БиХ желим поручити да је наш уставни систем такав да сам ја опет на овом месту, ја сам ваш председник гласали ви за мене или не. Исто важи и за људе из РС. Знам каква је ово обавеза и какав терет преузимам на себе, трудићу се да оправдам ваше поверење", поручио је Комшић.

Додао је да очекује резултате сличне оним из 2014. године. 

"Не желимо улазити у неке математичке коалиције, него нас интересују конкретни кораци који ће довести до бољитка свих грађана БиХ", рекао је Комшић. 

Указао је да је апсолутно опредељен за сваки вид сарадње са Београдом и Загребом, али да се не могу толерисати неке ствари које су до сада толерисане, а то је мешање у унутрашња питања БиХ.

Човић: Не могу Бошњаци Хрватима бирати легитимне представнике

Комшићев противкандидат, председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић, одржао је конференцију за медије након првих изборних резултата, видно разочаран чињеницом да су Бошњаци масовно гласали за Жељка Комшића.

"Подршка је много боља него што смо очекивали. Надам се укупној цифри од 155.000 гласова. Ако знамо колико је наше бирачко тело, желим захвалити свима и преузети обавезу. Заједништво је резултирало добро", рекао је Човић.

Ипак, видно је разочаран гласовима Бошњака који су, према свему судећи, изабрали Жељка Комшића за члана Председништва из реда хрватског народа.

"Ово је порука свима, хрватски народ је послао поруку да је конститутиван и да је проевропски. Жалости ме што Бошњаци то нису разумели и што су се определили другачије. Мислио сам да то неће урадити. Ми ћемо у хрватском гласачком телу имати 80 посто. Не могу Бошњаци Хрватима бирати легитимне представнике, то је пут назадовања, то није европски пут. То је порука и представницима међународних институција", навео је Човић.

"Трудили смо се да изменимо Изборни закон. Сада се види када је превага у рукама најмногобројнијег народа. Верујем да ће међу Бошњацима бити разумевања, јер то није добро за бошњачки народ и БиХ и то може изазвати невиђену кризу. Свесни смо те одговорности", поручио је Човић, преноси Кликс.

Милорад Додик је прогласио победу на изборима за српског члана Председништва БиХ.

На конференцији за новинаре Централне изборне комисије БиХ догодио се инцидент када је Фадил Ћеримагић, чија мајка је умрла пре 11 година, питао комисију зашто је њено име и даље у бирачком списку.

Портал Кликс је пренео да су Ћеримагића избацили из зграде Парламента БиХ јер, како је речено, није новинар.

На општим изборима данас су бирани чланови Председништва БиХ и представници за Представнички дом БиХ. Док се на изборима у РС бирао тамошњи председник и представници за Народну скупштину РС, у Федерацији је биран Представнички дом Парламента Федерације БиХ и представници Скупштине кантона у Федерацији БиХ.

На изборима за чланове Председништва БиХ бирају се три члана, по један из сваког конститутивног народа. Мандат чланова Председништва БиХ траје четири године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара