Plenkovića iznervirala pitanja o Pupovcu

U hrvatskom parlamentu vodio se pravi verbalni rat između premijera Andreja Plenkovića i predstavnika opozicije. Pitanja opozicije na koja je Plenković morao da odgovara su se pre svega odnosila na lidera SDSS-a Milorada Pupovca i zahtev veterana da se izjasni o građanskom ratu u Hrvatskoj i najavi protesta u organizaciji vukovarskog gradonačelnika.

Nakon sednice Hrvatskog sabora u holu su ga sačekali novinari sa istim pitanjima o predsedniku Samostalne demokratske srpske stranke i poslanika u Saboru, Miloradu Pupovcu.

Plenković je optužio novinare da se ponašaju kao neki opozicionari i da manipulišu.

"Jako je važno da kao novinar vi to ne radite. Stvar je Sabora da određuje koje će teme biti u redu. Ni u gorim fazama komunizma nije bilo da se raspravlja o tome šta ko od poslanika misli", rekao je Plenković.

Dodao je da je u kontaktu po nizu tema sa Pupovcem, čija stranka podrža aktuelnu vlast HDZ-a.

Plenović je rekao da neće ići na protest u Vukovar, 13. oktobra jer, kako je rekao, smatra da je to manipulacija žrtvama.

Ranije je najavljen protest u organizaciji gradonačelnika Vukovara Ivana Penave zbog, kkao je rekao, (ne)činjenja vlasti na procesuiranju svih odgovornih za "ubijene i nestale žrtve agresije na Vukovar i Hrvatsku", kao i o pitanju prava manjina u Hrvatskoj.

Indeks piše da Plenović, međutim, nije hteo da kaže ko to manipuliše.

"Ma kakav protest. Protest protiv koga? Protiv koga je usmeren protest? Ministarstva pravosuđa, policije, tužilaštva? Da ja kao premijer protestujem protiv institucija? Državno tužilaštvo (DORH) je nezavisano i samostalno, policija takođe deluje prema zakonu, a ne prema nalozima", poručio je Plenković.

"Jasan stav i mene i vlade je da ratne zločine treba istražžiti, procesuirati i, ako se dokažže krivica, osuditi", rekao je Plenković i dodao da Direkcija policije posvećeno radi na tome.

Premijer smatra, kako kaže, da jasno teba odvojiti temu o kojoj postoji konsenzus od one oko koje pokušaj manipulacije i zloupotrebe, a koja najviše pogađa one ranjive koji su sve izgubili.

Sednica Hrvatskog sabora je od samog početka je bila veoma burna, a poslanik opozicionog Mosta, Miro Bulj pokušao je da zatraži pauzu sa demagoškim obrazloženjem u kome je Plenkovića napadao preko Milorada Pupovca.

Pupovac: Reagovaću kad se upoznam sa zahtevima veterana

Sa druge strane, Milorad Pupovac, nije želeo da komentariše zahtev predstavnika udruženja veterana, proizašlih iz građanskog rata i da se izjasni o vojno-policijskoj akciji "Oluja" i tom ratu, te da se na tu temu zakaže tematska sednica parlamenta.

Pupovac je Tanjugu rekao da je tek danas dobio materijal koji su veterani uputili Hrvatskom saboru kojom zahtevaju održavanje posebne sednice na tu temu.

Pupovac, koji je i predsednik Srpskog nacionalnog veća, rekao je da prvo mora da se upozna sa materijalom i da će reagovati najverovatnije već sutra.

Veterani Hrvatske su Pupovcu, čija SDSS podržava aktuelnu vladu Andreja Plenkovića, zamerili zbog odlaska u Bačku Palanku na Dan sećanja na žrtve "Oluje" i izjava srpskog predsednika Aleksandra Vučića, 5. avgusta, zahtevajući da se izjasni i o građanskom ratu u Hrvatskoj i o "Oluji".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво