Zaev: Trideseti septembar je dan za istoriju

Makedonski premijer Zoran Zaev pozvao je građane da 30. septembra izađu na referendum o promeni imena zemlje i poručio da je 30. septembar "dan za pisanje istorije, za evropsku Makedoniju".

"Sanjali smo 27 godina i danas smo na korak od ostvarenja našeg sna – obezbeđivanja evropske budućnosti za našu decu i buduće generacije", rekao je Zoran Zaev na skupu, koji je organizovala koalicija "Zajedno ZA evropsku Makedoniju".

"To je odgovornost naše generacije", poručio je premijer.

"Budućnost Makedonije i naše dece zavisi od nas. Niko drugi ne može da donese ovu odluku za nas", rekao je Zaev.

Dodao je da je očuvanje budućnosti zemlje "najveći patriotski čin", ističući da nema alternative ulasku zemlje u NATO i EU.

"Imajući u vidu proteklih 27 godina, mi smo doneli ovu hrabru odluku, stavljajući Makedoniju ispred svih partija. Sklopili smo sporazum i stekli prijatelja. Sporazum je fer i obe strane imaju jednake koristi od njega. Ovaj sporazum obezbeđuje perspektivu, prijateljstvo, razvoj i evropsku budućnost", rekao je Zaev.

Pozvao je narod da pokaže svetu da Makedonija poštuje prijatelje.

"Prijatelji su došli iz celog sveta, nudeći prijateljstvo i govoreći nam da NATO i EU čekaju. Ključ vrata EU je u našim rukama, mi smo arhitekte naše budućnosti", naglasio je Zaev.

Dodaje da je 30. septembar "dan izbora, dan akcije, a ne dan za ostanak kod kuće", prenela je MIA.

Predsednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi rekao je da bi svi trebalo da izađu na referendum i budućim generacijama daju zemlju koja nema problem sa istorijom, geografijom, "otadžbinu koja je zajednička i ravnopravna za sve".

Kako je prethodno preneo AP, hiljade ljudi izašlo je danas na ulice Skoplja u znak podrške opciji "za" sporazum sa Grčkom o promeni imena makedonske države.

Makedonski građani izjasniće se 30. septembra da li podržavaju ili ne sporazum Atine i Skoplja o promeni imena makedonske države u Republika Severna Makedonija, što bi moglo da otvori put članstvu Makedonije u NATO, podseća AP.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво