Ratni veterani prekinuli protest u Sarajevu

Demobilisani ratni veterani Federacije BiH, koji su se jutros okupili ispred zgrade parlamenta u Sarajevu, odblokirali su ulice nakon što je završeno vanredno zasedanje Doma naroda na kojem je odobren Predlog zakona koji reguliše prava boraca i članova njihovih porodica. 

Predstavnici veterana ušli su u salu u kojoj zaseda Federalni parlament BiH i saopštili delegatima da osim zakonskog predloga koji je usvojen zahtevaju da se izjasne i o amandmanima poslanika Mahira Mešalića, koji su inače usvojeni 10. jula na sednici Predstavničkog doma. 

Tih šest amandmana takođe je odobreno većinom glasova, te su pripadnici boračke populacije za zadovoljstvom izašli ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH i tu vest podelili sa ostalim saborcima. Saglasni su da amandmani Mešalića ispunjavaju njihove glavne zahteve - borački dodatak i objavu Jedinstvenog boračkog registra u roku od 60 dana od stupanja na snagu zakona, a na veb-stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. 

To je bilo dovoljan razlog da se završe današnji protesti pripadnika boračke populacije ispred zgrade Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Vanredno zasedanje Doma naroda okončano je usvajanjem zaključka po kojem članovi Povereništva za zajedničko usaglašavanje različito usvojenih tekstova treba da do 31. jula sačine usuglašeni tekst zakona kako bi mogao da stupi na snagu. 

Predlog zakona delegati su usvojili u tekstu drugačijem u odnosu na onaj koji je ranije usvojio Predstavnički dom, zbog čega je usaglašavanje neophodno. 

"Dakle, usvojen je tekst zakona sa amandmanima koje je prihvatila Vlada i koji su postali sastavni deo zakona", potvrdio je za Fenu federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata BiH Salko Bukvarević nakon završetka sednice. 

U Sarajevu su se popodne dogodila i dva incidenta, kada je jedan automobil pokusao nasilno da probije blokadu, koju su napravili demobilisani veterani iz Federacije BiH, a koji su od jutarnjih sati protestovali ispred zgrade parlamenta tražeći ispunjenje svojih zahteva. 

Drugi se incident dogodio kada su učesnici protesta napali fotoreportere portala Kliksa i Aldžazire Balkans. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво