Zaev: Imamo istorijski dogovor – Republika Severna Makedonija

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je predsedniku Prokopisu Pavlopulosu da je postignut dogovor sa Skopljem oko budućeg imena Makedonije, piše Ta nea. Makedonski premijer Zoran Zaev je dogovor opisao kao istorijski, navodeći da je dogovoreno ime – Republika Severna Makedonija. "Nema više Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije", rekao je Zaev.

Skoplje i Atina su rešili problem imena Makedonije, rekao je grčkom predsedniku Prokopisu Pavlopulosu premijer te države Aleksis Cipras, čime je, praktično, zatvoren 27 godina dug spor dve države.

"Donosim dobre vesti. Malopre mi je stigao odgovor premijera Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije. Postigli smo sporazum koji ispunjava sve uslove koje je postavila grčka vlada", rekao je izvor u grčkoj vladi.

Dogovor je potvrdio i makedonski premijer Zoran Zaev, koji je, obraćajući se naciji, rekao da su dve strane "postigle istorijski dogovor kojim će biti potvrđen makedonski kulturni i etički identitet".

"Ovu šansu hrabro i smelo moramo da iskoristimo. Ne želimo poraze, već pobede. Imamo istorijsko, vekovno rešenje spora između Grčke i Makedonije. U našim rukama je ključ za otvaranje ekonomske perspektive i boljeg života građana Makedonije. Ovim rešenjem jačamo nacionalni identitet", rekao je Zaev, najavljujući da će taj dogovor biti potvrđen na referendumu. 

Makedonski premijer, koji se naciji obratio praćen svim ministrima, rekao je da je tim dogovorom u istoriju otišlo i ime "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija". 

Neposredno pred obraćanje naciji, dogovor Zaeva i Ciprasa podržala je najsnažnija albanska partija u Makedoniji, Demokratska unija za integracije Alija Ahmetija.

Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov će u sredu pre podne o dogovoru obavestiti i predsednika te države Đorđa Ivanova. 

Na vesti iz Atine i Skoplja odmah je reagovala i Evropska unija, čiji će ambasadori u sredu u Briselu raspravljati o tom pitanju.

Pristankom da se Makedonija ubuduće zove "Republika Severna Makedonija", Grčka se obavezala, uz doduše ozbiljan pritisak EU, Nemačke i SAD, da odustane od blokade makedonskog puta ka EU i NATO-u.

Dogovor Skoplja i Atine pozdravili su i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, kao i specijalni izaslanik UN Metju Nimic koji je odluku o imenu nazvao "uzajamno korisnim rešenjem za širi region".

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво