Predsednik Hrvatskog novinarskog društva podneo ostavku

Saša Leković, predsednik Hrvatskog novinarskog društva, podneo je ostavku nakon što je 11 od 16 dobitnika nagrada tog društva vratilo priznanja u znak protesta protiv ovogodišnje dodele za televizijsko novinarstvoo Ivani Petrović s Nove TV, zbog pristrasnog izveštavanja o samoubistvu generala Slobodana Praljka u Hagu za vreme izricanja presude.

Ocenjivački odbor je saopštio da je odluku o godišnjoj nagradi Ivani Petrović doneo u legitimnoj proceduri, većinom glasova i HND je dužan to da poštuje.

Dobitnici nagrada su ranije u zajedničkoj izjavi naveli da je nagrada dodeljena za izveštaj bez osnovnih novinarskih elemenata.

Ne ulazeći, kako su naveli, u stil novinarke niti pravo na emotivan pristup, oni osporavaju to što je struka kao primer izvrsnosti nagradila "proizvoljan i formalno nekorektan izveštaj".

Navode i da izveštavanje "koje se pretvorilo u komentarisanje, gotovo i huškanje protiv susednog naroda, nije i ne sme biti novinarstvo".

Zaključak je da od HND očekuju da odluku o dodeli nagrade Petrovićevoj proceduralno ospori, a pravila izbora poboljša.

Nagrade su vratili Ivan Kralj, Drago Pilsel, Zinka Bardić i Ernest Marinković, te Boris Pavelić, Ana Benačić, Hrvoje Šimičević, Ljubica Letinić, Ivica Grčar, Vojislav Mažočo i Jerko Bakotin.

Drago Pilsel je izjavio da će pokušati proceduralno da ospori nagradu tako što će pokrenuti postupak pred Većem časti protiv Ivane Petrović.

Pravilnik o nagradama navodi da osoba koju je kaznilo Veće časti ne može dobiti nagradu, pri čemu je Pilsel rekao da u tom slučaju postoji pitanje retroaktivnosti.

Pilsel će zatražiti i od Izvršnog odbora HND-a da analizira njeno izveštavanje iz Haga za koje je nagrađena kao i sam predlog da se nagradi, da razmotri postoji li prostor da se nagrada proceduralno ospori, a glavno je pitanje za Pilsela može li nagrađeni rad Ivane Petrović biti primer izvrsnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво