Lažno svedočenje o atentatu na Gligorova

Neistinite su tvrdnje anonimnog svedoka da su atentat na bivšeg presednika Makedonije Kiru Gligorova organizovale makedonske tajne službe, kaže državni tužilac Ljupčo Švrgovski.

Državni tužilac Makednije Ljupčo Švrgovski izjavio da su se neistinitim i neosnovanim pokazali iskazi anonimnog svedoka - bivšeg pripadnika tajne službe, da su atentat na bivšeg presednika Republike Kiru Gligorova organizovale makedonske tajne službe.

"Posle višenedeljne istrage i ispitivanja devet osoba, pokazalo se da su tvrdnje svedoka netačne i neverodostojne", rekao je Švrgovski.

Tvrdnja svedoka da je fotografisao automobil "citroen ami-6" u kojem je bila bomba upotrbljena u atentatu je definitivno odbačena kao neistinita . Tu fotografiju, rekao je Švrgovski, "uslikao je jedan nemački turista".

Državni tužilac Makedonije takođe je rekao da identitet svedoka ne može da otkrije, ali da će on za lažno svedočenje odgovarati u skladu sa zakonom.

Svedok je tvrdnje da iza atentata stoji makedonska tajna služba plasirao preko kolumne u skopskom listu "Dnevnik". Autor kolumne bio je Ljubomir Frčkovski, ministar unutrašnjih poslova Makedonije u vreme atentata na Gligorova.

Sporno svedočenje o umešanosti DB-a

Bivši makedonskih ministar unutrašnjih poslova Ljubomir Frčkovski je nedavno izjavio da je makedonska Direkcija za bezbednost i kontraobaveštajnu delatnost (DBK) umešana u atentat na prvog makedonskog predsednika Kiru Gligorova 1995. godine.

Frčkovski, sada profesor na Pravnom fakultetu u Skoplju, je državnom tužiocu Makedonije Ljupči Švrgovskom otkrio ime svedoka, pripadnika Sedme uprave, koji mu se javio i rekao da je fotografiju vozila "citroen ami osam", u kome je bila postavljena bomba načinio upravo sam svedok uoči atentata, na zahtev pretpostavljenog iz DBK-a.

Svedok je sliku vozila predao MUP-u i potvrdio da je čovek sa fotorobota pripadnik policije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво