Reagovanja iz regiona na ubistvo Ivanovića

Povodom ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici oglasili su se i šefovi država i vlada zemalja u regionu.

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je da je šokiran ubistvom Olivera Ivanovića i ocenio da je reč o najozbiljnijem političkom ubistvu u poslednje vreme na prostoru bivše Jugoslavije.

"Ivanovića sam lično poznavao jako dobro. Godinama smo imali priliku da komuniciramo i doživljavao sam ga kao čoveka koji je imao stabilan, smiren, realan i pristup koji je bio vrlo demokratski u rešavanju problema Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Ivanić novinarima u Sarajevu.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Prvi program Radio Beograda da je ubistvo Olivera Ivanovića udarac na stabilnost Srbije i pokušaj da se politika saradnje i dijaloga dovede u pitanje.

"Očigledno je da na Kosovu postoji politički terorizam i da vlasti Kosova ne mogu da obezbede stabilnu bezbednosnu situaciju. Ovo je težak i tužan dan za sve nas. Nadam se da će počinioci biti brzo pronađeni", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srbi na Kosovu su ostali nezaštićeni, jer Albanci ne žele da uvaže srpska nacionalna prava. Predsednik Srpske ističe i da će današnji događaj uticati na dalji tok dijaloga Beograda i Prištine.

Dodik je ranije saopštio da su građani RS šokirani ubistvom Olivera Ivanovića.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović je u razgovoru sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem osudio ubistvo Ivanovića, izražavajući saučešće uz uverenje da će se uz maksimalni angažman svih otkriti izvršioci ovog ubistva.

Meta i Rama osudili ubistvo

I predsednik Albanije Iljir Meta i premijer Edi Rama osudili su ubistvo Olivera Ivanovića i ocenili da ono podstiče mržnju i napetost.

"Duboko ogorčenje tragedije Olivera Ivanovića, akcija namere koja podstiče mržnju i napetosti. Napori za dijalog i mir moraju biti nastavljeni. Moraju biti produbljeni", napisao je Rama na Tviteru.

Meta je pozvao na, kako se navodi, mirnu procenu situacije istakavši da ovaj zločin ne treba da utiče na važan proces briselskog dijaloga.

Bugarski premijer Bojko Borisov osudio je ubistvo Olivera Ivanovića, a tim povodom je u telefonskom razgovoru sa srpskom premijerkom Anom Brnabić istakao da takvo nasilje ne sme da se toleriše, saopštila je bugarska vlada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво