Jutarnji list: Kap koja je prelila čašu je savetovanje o evru

Glavni motiv oštrog govora predsednice Kolinde Grabar Kitarović na savetovanju ekonomista u Opatiji je njeno uverenje da vlada ne donosi potrebne odluke i da Hrvatska zaostaje čak i za zemljama regiona, pogotovo kada je reč o investicijama, otkriva zagrebački "Jutarnji list" i kao "kap koja je prelila čašu" navodi savetovanje o evru budući da je u ovom trenutku to ipak projekat budućnosti.

Pozivajući se na saradnike koji su dobro upućeni u odnose Pantovčaka i Banskih dvora, Jutarnji list piše da poslednje savetovanje o evru niko ne smatra lošim i nepotrebnim, već da je to projekat budućnosti, dok se tekuće stvari ne rešavaju.

"Dok drugi napreduju i prestižu nas, mi čvrsto stojimo na začelju. Slika nije blistava niti nam daje razloga za zadovoljstvo, nego naprotiv, za nemir i teskobu, za osećaj potrebe za žurnim delovanjem", poručila je Grabar Kitarovićeva na skupu ekonomista u Opatiji u obraćanju koje je bilo do sada najžešća kritika vladine ekonomske politike i izostanka reformi.

"Treba nam politička vizija i odlučnost, hrabrost, otpor populističkim politikama i nepopuštanje pred ucenama", dodala je Grabar Kitarovićeva.

Ako su do sada postojale dileme o sve većem razmimoilaženju Pantovčaka i Banskih dvora, nakon ovog govora Grabar Kitarovićeve više ih nema, piše list i ističe da su "maske pale".

Predsednica je, kako se navodi, očito procenila da je trenutak da otvoreno progovori o stanju u Hrvatskoj koje, prema njenom mišljenju, nimalo nije blistavo kao što to premijer Andrej Plenković želi prikazati.

Govor predsednice pred hrvatskim ekonomistima odmah je izazvao burne reakcije, ne samo među ekonomistima nego i političarima, jer do sada nikada Grabar Kitarovićeva nije tako jasno secirala stanje u zemlji, s porukom vladi da čeka i ne donose odluke, a da su pozitivni pokazatelji samo rezultat povoljnih okolnosti u samoj Evropi, navodi Jutarnji list.

Navodno je predsednica strpljivo čekala da prođe prva godina mandata Plenkovićeve vlade, a kada je ocenila da pomaka nema, odlučila se za govor koji će sigurno izazvati nove tektonske poremećaje dva "politička brda", ističe Jutarnji list.

Ističe da dobro upućeni saradnici hrvatske predsednice u odnose Banskih dvora i Pantovčaka smatraju da je glavni motiv tako oštrog istupa Kolinde Grabar Kitarović bilo njeno uverenje da se ne donose potrebne odluke, prepušta da stvari idu svojim tokom, a da Hrvatska zaostaje i za zemljama regiona, pogotovo kada je reč o investicijama.

Kako se navodi, kap koja je prelila čašu bilo je poslednje savetovanje o evru, koji naravno niko ne smatra lošim i nepotrebnim, ali je uvođenje evra u ovom trenutku ipak projekat budućnosti, dok se tekuće stvari ne rešavaju.

"Čini se da sukob predsednice i premijera sada dobija novu dimenziju, jer je Grabar Kitarovićeva nabrajajući u čemu sve zaostajemo jasno poručila vladi da se vodi neodlučna ekonomska politika i da nema hrabrosti za sprovođenje reformskih zahvata", navodi Jutarnji list pozivajući se na saradnika predsednice Grabar Kitarovićeve.

Kod svake njene konstatacije, navodi se, moglo se iščitati da vidi neodlučnost vlade, a onda i samog premijera Plenkovića, što će sigurno zakomplikovati njihove odnose.

Kolinda Grabar Kitarović, prema mišljenju sagovornika Jutarnjeg lista, do nedavno je slala slične poruke "u rukavicama", a sada je istupila direktno, očito ne kalkulišući.

Sagovornik ukazuje da se iz tog govora može jasno videti predsednicina procena da je naprosto obavezna pred hrvatskom javnošću izneti pravo stanje stvari, svidelo se to Banskim dvorima ili ne.

"Ovaj govor možda više od svih predsednicinih do sada pokazuje da joj nije bilo važno što će ko reći, pa ni oni koji će taj govor shvatiti kao direktnu kritiku. Ovaj govor kao da poručuje da je ćutanju došao kraj i da će predsednica i ubuduće vrlo kritički govoriti izostanu li reforme i bude li Hrvatska i dalje stajala na mestu", smatra sagovornik Jutarnjeg lista.

Jutarnji list napominje da ostaje, međutim, činjenica da je predsednica istupila na polovini svog mandata, pa se njen govor nikako ne može staviti u kontekst budućih predsedničkih izbora koji su još daleko.

Ali, ima i onih koji upozoravaju da se u poslednje vreme spekuliše, pa i u samom HDZ-u, da Plenković razmišlja i o drugim kandidatima za predsedničku trku, a ime koje se pominje je aktuelnog ministra odbrane Damira Krstičevića.

"Sigurno je da predsednica i premijer nisu u mnogim stvarima 'kliknuli' i da različito razmišljaju, ali ovo sada je vrlo ozbiljna kritika i Banski dvori je ne bi smeli potceniti", kaže neimeovani sagovornik Jutarnjeg lista.

Inače, oštar govor predsednice u Opatiji premijer Andrej Plenković nije hteo detaljnije da komentariše jer ga, kako je rekao, nije čuo zato što je bio u Saboru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво