Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora

Županijski sud u Splitu osudio je Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina zbog ratnih zločina. U kaznu od 15 godina trebalo bi da budu uračunati vreme u pritvoru i istrazi. Advokati odbrane najavljuju žalbu na prvostepenu presudu.

Posle godine suđenja, 60 svedoka, predmet koji ima 40.000 strana završio se tako što je Dragan Vasiljković (62) proglašen krivim po dve od tri tačke optužnice - za ratni zločin nad zarobljenicima u zatvoru u Kninu na kninskoj tvrđavi 1991. Osuđen je i za napad na policijsku stanicu u Glini i okolna naselja.

Odbrana nije očekivala tako visoku kaznu jer nije dokazano da je Vasiljković bio zapovednik zatvora u Kninu, niti da je organizovao i planirao napad na Glinu i okolna mesta. 

Advokat Kapetana Dragana, Tomislav Filaković, navodi da bi Vasiljković uskoro mogao bude pušten na slobodu, jer je više od dve trećine kazne već proveo u pritvoru.

Filaković u tom smislu objašnjava da je Kapetan Dragan pre 11 godina i 11 meseci uhapšen u Australiji, a obično se vreme provedeno u pritvoru računa u zatvorsku kaznu, prenosi portal Indeks.

"Ako znamo da su dve trećine kazne izdržane, onda je kazna izdržana u celosti. To podrazumeva da se pristupi izvršenju kazne. O tome ćemo se dogovarati hoćemo li tražiti upućivanje na izdržavanje pre pravosnažnosti ili nećemo", kaže Filaković.

Formalno je, navodi, zapravo odslužena kazna i ovo bi u tom smislu bila očekivana presuda da pokrije dosadašnji ekstradicioni pritvor i istražni zatvor.

Filaković smatra i da, ako Vasiljković zatraži upućivanje na izdržavanje kazne zatvora pre pravosnažnosti presude, može odmah zahtevati i uslovni otpust jer je za to ispunjena zakonska pretpostavka.

Advokat Dragan Palibrk nazvao je presudu "katastrofalnom" i "političkom".

"Smatram da je on na takvu kaznu osuđen zato što nije hteo lažno da tereti (bivšeg predsednika SRJ Slobodana) Miloševića pred Haškim tribunalom, već je svedočio u skladu sa istinom", rekao je Tanjugu Palibrk.

Palibrk je dve i po godine obilazio Vasiljkovića u pritvoru i davao pravne savete, ali mu hrvatski sud nije dozvolio da se formalno uključi u odbranu, iako je to bila Vasiljkovićeva želja.

Prema njegovim rečima, današnja presuda "nema blage veze sa pravom".

"S obzirom na to da sam analizirao ceo predmet, on je bez i jednog jedinog dokaza osuđen na pravdi boga na 15 godina robije", ocenio je advokat.

Prema njegovim rečima, proces protiv Vasiljkovića je insceniran 2005. godine, od kada je hrvatsko pravosuđe bezuspešno pokušavalo da dođe do dokaza koji bi ga teretili.

"Čak je i optužnica podignuta bez dokaza, a, nažalost, doživeli smo i presudu bez njih", naveo je Palibrk.

Prema njegovim rečima, ova presuda je demonstriranje sile hrvatskog pravosuđa i pokazivanje prakse da se Srbi na svaki mogući način predstave kao genocidni narod i ratni zločinci, dok se potpuno negira ili maksimalno minimalizuje uloga hrvatskog naroda u strašnim ratnim zločinima.

Vasiljković je u pritvoru već 12 godina, tako da bi mu, prema ovoj presudi, ostalo još tri godine da odsluži kaznu u zatvoru.

Prošle sedmice je izneo završnu odbranu, u kojoj je ponovo odbacio sve navode iz optužnice.

Tužilaštvo ga je teretilo da je kao komandant Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih jedinica nekadašnje SAO Krajine počinio ratne zločine 1991. u zatvoru u Kninu, kao i 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, gde je navodno mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

U optužnici se navodi da je Vasiljković tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru s komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na okolna naselja.

Dodaje se i da su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, hrvatsko stanovništvo naterano na beg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili.

Među nastradalima je bio i nemački novinar Egon Skotland, koji je poginuo 1991. godine na ulazu u Glinu.

Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Vasiljkovića početkom 2016, gotovo pola godine nakon što ga je Australija izručila Hrvatskoj posle desetak godina skrivanja.

Do hapšenja je živeo u Pertu pod imenom Danijel Sneden i radio je kao trener golfa.

Dragan Vasiljković je državljanin Srbije i Australije.

Vasiljković, koji je tokom procesa govorio da je branitelj domovine Jugoslavije, a ne agresor, izricanje presude nije komentarisao. Komentari stižu iz Beograda. Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je presuda žalosni dokaz da će hrvatskim pravosuđem još dugo vladati osveta, a ne pravda.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара