Реаговања на пресуду Драгану Васиљковићу

Потпредседник Главног одбора СНС-а Марко Ђурић, поручио је да је пресудом Драгану Васиљковићу, познатијем као Капетан Драган пресуђено и свим Србима који су почетком деведесетих година стали у одбрану својих колективних права и своје државе. Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да је осуђујућа пресуда Капетану Драгану, скандалозна и да нема никакве везе са истином и правдом.

У писаној изјави достављеној медијима, Марко Ђурић истиче да прогон Срба у Хрватској остаје, како каже, горућа срамота читаве Европе.

"Драган Васиљковић, у ратно време познат и као Капетан Драган, данас је у Хрватској осуђен у политичком процесу, а пресуђено је свим Србима који су почетком 90-их година стали у одбрану својих колективних права и своје државе", навео је Ђурић.

Ђурић је указао и да прогон Срба из Хрватске остаје горућа срамота читаве Европе, а ова пресуда је само још један у низу шамара српском народу, али није се ништа друго ни могло очекивати од правосуђа државе у којој су инспиратори и спроводиоци највећег етничког чишћења у Европи након Другог светског рата данас слављени као хероји. 

"Уместо што политички мотивисаним пресудама настављају да потхрањују шовинистичку мржњу према српском народу, правосудни органи у Хрватској могли би да учине нешто поводом табле са усташким поздравом у Јасеновцу или чињенице да је више од четврт милиона људи протерано, а више од две хиљаде убијено и нестало током операција етничког чишћења цинично названих 'Олуја' и 'Бљесак', а да нико од најодговорнијих није за то кажњен", навео је он.

Указао је да политичке пресуде не доприносе помирењу народа и нормализацији односа у региону, јер будућност се не може градити на искривљењу историјских чињеница и прећуткивању правих злочина и амнестирању правих злочинаца. 

"Драган Васиљковић је очигледно осуђен за пример, као симбол отпора стварању државе у којој српски народ, његова култура и вера нису били пожељни, и у очима свог народа и својих сабораца он никада неће бити злочинац", навео је Ђурић, који је и директор владине Канцеларије за КиМ.

Линта: Осуђујућа пресуда Капетану Драгану скандалозна  

"Ово је још један доказ да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и у функцији цементирања етничког чишћења Срба с једне и оправдања лажне и бесмислне теорије да су Срби агресори и злочинци а Хрвати тобоже жртве који су водили ослободилачки рат с друге стране", навео је Линта у писаној изјави достављеној медијима.

Очигледно, оценио је Линта, да Жупанијски суд у Сплиту током судског поступка није доказао да је Капетан Драган починио било какав злочин и да су сведоци оптужбе добили инструкције да лажно сведоче против њега. 

Линта сматра да је у питању монтирани процес из шовинистичких разлога јер је Капетан Драган био један од симбола отпора проусташкој власти Фрање Туђмана која је водила ратну политику с циљем протеривања српског народа и стварања етнички чисте хрватске државе. 

"Трагично је да Европска унија дуги низ година ћути на срамну чињеницу да се у једној њеној чланици организују монтирани политички процеси против крајишких Срба и свих оних који одлучили да им помогну у њиховој праведној борби против хрватског нацифашизма 1991-1995. године", навео је Линта.

Васиљковић је у сплитском Жупанијском суду данас проглашен кривим за ратни злочин током последњих сукоба и изречена му је казна од 15 година затвора. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво