Za i protiv celibata u Katoličkoj crkvi

Priznanje velečasnog Vinka Dubravca da ima ženu i troje dece koštalo ga je radnog mesta, a preti mu razrešenje svešteničkog statusa, što je među sveštenstvom Katoličke crkve i medijima u Hrvatskoj otvorilo pitanje ima li celibat uopšte smisla.

Sveštenika Dubrovca podržava deo vernika, ali je očito za njegovu sudbinu presudan bio drugi deo vernika koji se pismom požalio nadbiskupu Đuri Hraniću.

Crkveni zakon neumoljiv je u slučaju slavonskog sveštenika Dubravca, koji je trenutno pod "suspenzijom" i ne obavlja svoju službu.

Premda, piše zagrebački Večernji list, nema detaljnih informacija iz Nadbiskupije đakovačko-osječke, očito je protiv sveštenika Dubravca krivični postupak tek pokrenut.

A osnov za pokretanje tog postupka je u prvom paragrafu kanona 277 Zakonika kanonskog prava koji određuje da su "klerici obavezni da čuvaju potpunu i trajnu uzdržljivost radi kraljevstva nebeskoga, i zato su obvezani na celibat".

Kanonski zakonik, zapravo, navodi "šest posebno teških kažnjivih dela" za koja zakonodavac predviđa mogućnost nametanja kazne gubitka kleričkog staleža.

Prema mišljenu crkvenog pravnika fra Jure Brkana, penzionisanog profesora Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, radi se o "teškim kažnjivim delima, u kojima ordinariji moraju delovati u skladu sa supstantivnim krivičnim i krivično-procesnim odredbama".

U Austriji oko 700 sveštenika nije uspelo da ostane dosledno zavetu celibata.

Dobili su zabranu služenja, a jedan od njih je i Herbert Bartl (68), bivši sveštenik i čelnik bečkog udruženja "Sveštenici bez službe".

Bartl je već više od 42 godine srećno oženjen Rosom (64), imaju dve ćerke i troje unučadi.

Njegovo udruženje okuplja sveštenike koji su službu napustili zbog zasnivanja porodice, ali i ostale koji su u ljubavnim vezama i bore se protiv dvostrukog života.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво