Читај ми!

Šta se očekuje od ostavke Gruevskog

Nakon najave makedonskog premijera Nikole Gruevskog da će danas podneti ostavku, u Skoplje dolazi evrokomesar Johanes Han koji će podsetiti sve strane na dogovor iz Pržina, po kojem je do 24. aprila neophodno obezbediti uslove za kredibilne izbore. Politička analitičarka Biljana Vankovska kaže za RTS da ostavka premijera s jedne strane predstavlja presedan, ali takođe može da ne znači ništa - jer je i sam premijer rekao da je reč o uslovnoj ostavci.

Analitičarka Biljana Vankovska je, u izjavi za Radio-televiziju Srbije, rekla da je ostavka uslovna zbog mogućnosti da opozicija odbije datum predviđen za održavanje izbora.

"Pretpostavlja se da bi ona suprotna strana, opozicija prihvatila datum izbora kako je to već utvrđeno i onom sporazumom iz Pržina, a to je 24. april. Ako opozicija odbije da prihvati taj datum onda to ne znači da je ostavka", rekla je Vankovska.

Analitičarka iz Skoplja kaže da joj se čini da svi čekaju dolazak evrokomesara Johanesa Hana, koji bi morao primorati obe strane da se drže onog što su se dogovorili.

Ham će se danas u Skoplju sastati s predstavnicima četiri političke partije iz vlasti i opozicije koje su prošle godine potpisale sporazum za prevazilaženje političke krize.

Na sastanku s potpisnicima sporazuma u julu Han će ponoviti njihovu odgovornost za sprovođenje dogovora, uključujući potrebu da se do predviđenog roka obezbede uslovi za kredibilne izbore, saopštila je Evropska komisija.

Prema dogovoru iz Pržina, Gruevski, koji je 10 godina na mestu premijera, trebalo bi da podnese ostavku 100 dana pre održavanja izbora.

Taj sporazum potpisali su lideri opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije i vladajuće VMRO DPMNE, kao i dve najveće stranke Albanaca u Makedoniji.

Opozicija koja je letos žestoko protestovala tražeći izbore, sada smatra da nisu potpuno ispunjeni uslovi za demokratske izbore.

Kako je najavljeno, Centralni komitet vladajuće VMRO-DPMNE doneo je jednoglasnu odluku da na čelo prelazne vlade koja treba da organizuje izbore dođe generalni sekretar ove partije Emil Dimitriev.

Ličnost sa kojom će vladajuća partija nastupiti na sledećim izborima će ostati Nikola Gruevski.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво