Sastanak o Bosni 9. oktobra

U pokušaju pronalaženja načina izlaska iz političke blokade u BiH, Evropska unija i SAD će 9. oktobra u Sarajevu organizovati sastanak lidera BiH.

Zvaničnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država sastaće se 9. oktobra u Sarajevu sa političkim liderima Bosne i Hercegovine, u pokušaju da se prevaziđe politička kriza u kojoj se ta država trenutno nalazi, saopštila je Švedska, koja predsedava Evropskoj uniji.

"EU i Amerika su zabrinute zbog aktuelne političke sitaucije u BiH, budući da postoji rizik da ta zemlja počne da zaostaje za ostalim državama u regionu, i žele da joj pomognu da ostvari evro-atlantske ambicije", navodi se u saopštenju predsedavajućeg EU.

Sastanak će biti prilika da politički lideri pokažu političku volju da prevaziđu blokadu i stvore uslove koji će BiH omogućiti da ostvari konkretan napredak u sprovođenju reformi koje su neophodne za ulazak u EU i NATO.

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt i zamenik američkog državnog sekretara Džim Stajnberg odlučili su da održe sastanak u Sarajevu da bi "podstakli politički dijalog".

Parlament Republike Srpske će zakazati javno izjašnjavanje, a srpski predstavnici povući će se iz zajedničkih organa BiH, ako visoki predstavnik u BiH nastavi da nameće zakone i njihovo sprovođenje, zaključila je u četvrtak poslanička većina u Narodnoj skupštini RS.

"U slučaju da visoki predstavnik nastavi sa pokušajima nametanja i sprovođenja pomenutih akata, Narodna skupština zakazaće javno izjašnjavanje o tome. U tim okolnostima svi srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH povlače se iz rada tih organa, zbog toga što ne mogu davati podršku upravljanju BiH od strane nezakonite vlasti OHR-a i onih koji to podržavaju", navodi se u zaključcima koji su predlozile poslanički klubovi vladajućih stranaka.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво