Hrvatska vraća duvan u kafiće

Hrvatski sabor izglasao izmene Zakona o zabrani pušenja kojim se ponovo dozvoljava pušenje u ugostiteljskim objektima. Protiv izmena zakona hrvatsko udruženje lekara, dečji ombudsman i sindikati.

Hrvatski Sabor izglasao je većinom glasova izmene i dopune Zakona o zabrani pušenja, kojima će se ponovo dozvoliti pušenje u ugostiteljskim objektima, najverovatnije početkom oktobra.

Tim izmenama ponovo će biti moguće pušiti u kafićima, ali uz vrlo rigorozne mere. Istovremeno, u restoranima i dalje ostaje zabrana konzumacije duvana.

Izmene zakona, regulišu da površina prostora za pušenje ne sme biti manja od 10 metara kvadratnih a taj prostor ne sme zauzimati ni više od 20 odsto ukupne površine kafića. Uz to, takav prostor mora biti opremljen i sistemom za filtriranje vazduha iz prostora za pušenje.

U slučaju da neki kafić ne ispunjava te uslove vlasnik objekta može prostor za usluživanje odrediti isključivo pušačkim prostorom. Tako celi kafić može biti proglašen pušačkim prostorom uz jasnu oznaku o dozvoli pušenja.

Vlasnik ugostiteljskog objekta mora zadovoljiti i veoma rigorozne u vezi sa ventilacijom, a prostor morati biti opremljen i propagandnim materijalom koji upozorava o štetnosti pušenja.

Liberalniji odnos

Hrvatski ministar zdravlja Darko Milinović rekao je da se zakon ne menja pod pritiskom, iako priznaje da je dosadašnja zabrana izazvala veliko nezadovoljstvo ugostitelja.

"Ne menjamo zakon pod pritiskom nego smo i dalje na tragu zaštite zdravlja", rekao je Milinović. Naglasio je da i dalje ostaju zabrane u restoranima, hotelima, bolnicama, dvoranama i slično.

Zakonskim izmenama utvrđuje se i liberalniji odnos prema konzumaciji duvanskih proizvoda u posebno određenim prostorijama socijalne zaštite za duševno bolesne osobe i zatvorima.

Do sada se taj izuzetak odnosio samo na bolnice za mentalno zdravlje.

Izmenama zakona se zabranjuje reklamiranje duvana i na mestima gde se on može kupiti.

Zabranjene su bilo kakve reklame, logo proizvođača cigareta, svetleće reklame, leci i ostali propagandni materijal.

Opozicija je ranije zamerila vladajućoj koaliciji da je zabranom pušenja načinila ugostiteljskim objektima ogromne štete.

"Neozbiljno je da ministar Darko Milinović izjavljuje da će se zabrana pušenja vratiti kad prođe recesija", rekao je poslanik Socijaldemokratske partije Nenad Stazić koji je ocenio da je Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima već doveo do gubitka 3.000 radnih mesta.

Poslanik Hrvatske narodne stranke Miljenko Dorić usprotivio se ublažavanju pravila o pušenju u javnim prostorima.

"Menjate zakon, jer su vam ugostitelji rekli da treba tako, ali o tome niste pitali nepušače, mlade koji posećuju kafiće i njihove roditelje", rekao je Dorić.

Više od 30 odsto Hrvata pušači 

U Hrvatskoj svake godine od posledica pušenja umre oko 11.000 osoba od čega čak 2700 od raka pluća. Prema nekim procenama oko 31 odsto Hrvata su pušači.

Englezi koji su pre dve godine zabranili pušenje na javnim mestima i drastično povećali cene cigareta izračunali su da je, nakon zabrane, cigarete ostavilo oko 400.000 Britanca.

To znači da bi se za desetak godina sačuvalo 40.000 života.

Pre dve godine i Slovenci su uveli zabranu, a rezultat je, prema slovenačkom Zavodu za javno zdravlje, pad pušača za pet posto.

Pre zabrane 65 odsto Slovenaca bilo je izloženo dimu cigareta a prošle godine je taj procenat smanjen na 49 odsto, tvrdi doktorka Helena Koprivnikar iz slovenskog Zavoda za javno zdravlje.

Za izmene su bila 73 poslanika, 12 je bilo protiv a pet suzdržano. Protiv izmena bili su "Hrvatski liječnički zbor", svih pet sindikalnih organizacija i dečji ombudsman.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво