Dodik: Rasvetliti sve zločine

Moja izjava o slučajevima "Markale" i "tuzlanska Kapija" bila u funkciji poziva da se dođe do istine o zločinima, rekao Milorad Dodik i dodao da svi zločini treba da budu rasvetljeni. Opština Tuzla podnela krivičnu prijavu protiv Dodika.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da svi zločini počinjeni tokom rata u BiH moraju biti rasvetljeni i da svi oni koji su ih počinili moraju odgovarati za to, bez obzira na naciju i veru, a potraga za njima treba da traje sve dok su živi.

Reagujući na kritike zbog njegove nedavne izjave da su slučajevi "Markale" i "tuzlanska Kapija" inscenirani, Dodik je rekao da je ta izjava bila u funkciji poziva da se dođe do istine o zločinima i procesuiranja stvarnih izvršilaca.

Pravobranilaštvo opštine Tuzla danas je saopštilo da je podnelo krivičnu prijavu protiv premiijera RS Milorada Dodika zbog, kako su naveli, njegovih uvredljivih izjava vezanih za stradanje civila na "tuzlanskoj Kapiji" i sarajevskim "Markalama".

Prijava je podneta kantonalnom tužilaštvu Tuzle, Okružnom tužilaštvu Bijeljine i Tužilaštvu BiH.

Dodik navodi da mu nije poznato koji deo toga stava ne odgovara onima koji su zbog te izjave podneli prijavu - da li onaj o rasvetljavanju zločina ili o počiniocima.

"Ako je svima stalo do istine i pravde, a svi se kunu da jeste, zašto se onda ne dozvoljava da do te istine i dođemo", navodi Dodik i podseća da je pozivao i međunarodni tim stručnjaka da izvrši nezavisnu ekspertizu oba pomenuta slučaja.

"Kakav god nalaz bude, mi ćemo ga prihvatiti. Ali, nismo više spremni da prihvatimo istinu po principu: Mi znamo šta je istina, a vaše je samo da priznate krivicu", poručio je Dodik.

Premijer Republike Srpske je zapitao da li je zabranjeno govoriti o nalazima veštaka, analizama balističara i drugih stručnjaka koji su, kako je naveo, izneli ozbiljne sumnje u događaje na pomenutim mestima.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво