Hrvatskoj otvoren put ka EU

Odbori za spoljnu politiku i evropske poslove slovenačkog parlamenta prihvatili predlog slovenačke vlade o deblokadi pristupnih pregovora Hrvatske s EU i nastavku dogovora o rešavanju pitanja slovenačko-hrvatske granice. Pristupna konferencija 2. oktobra.

Članovi odbora slovenačkog parlamenta za spoljnu politiku i evropske poslove danas su podržali dogovor o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora sa Evropskom unijom i time omogućili da švedsko predsedništvo EU sazove pristupnu konferenciju za Hrvatsku.

Odluka je usledila posle burne višečasovne rasprave na zajedničkoj sednici ta dva parlamentarna odbora, javili su slovenački mediji.

Deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora usprotivili su se poslanici iz opozicione Slovenačke nacionalne stranke i Slovenačke narodne stranke, dok su poslanici najveće opozicione - Slovenačke demokratske stranke bivšeg premijera Janeza Janše bili uzdržani.

Premijer Borut Pahor pozvao je članove oba odbora da podrže obnavljanje pregovora o prijemu Hrvatske u EU, tvrdeći da odluka o deblokadi nije doneta pod pritiskom drugih članica EU.

Slovenački premijer je rekao da sporazum sa hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor omogućava nastavak razgovora o rešenju graničnog spora, ocenivši da je reč o povoljnom sporazumu za Sloveniju.

On je objasnio da će pregovori o sklapanju arbitražnog sporazuma sa Hrvatskom biti nastavljeni paralelno sa hrvatskim pristupnim pregovorima, a njihovo polazište biće drugi predlog evropskog komesara za proširenje Olija Rena.

Pahor je naveo da se u tom predlogu, kad je reč o granici na moru, ne spominje načelo pravičnosti na kojemu insistira slovenačka opozicija, ali se spominje uzimanje u obzir posebnih okolnosti i direktan kontakt Slovenije sa otvorenim morem.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво