Bošnjaci brišu srpska naselja

Udruženje za povratak Srba u Federaciju BIH objavilo je najnovije podatke prema kojima u tom muslimansko-hrvatskom entitetu 527 naselja, gde su pre rata živeli isključivo Srbi, nema nijednog obnovljenog stambenog objekta, kao ni jednog Srbina povratnika.

Ta naselja su, tvrdi isti izvor, skoro sva izbrisana i sa novih geografskih karata koje Bošnjaci nakon rata štampaju u Federaciji BIH.

Najviše takvih naselja nalazi se na Ozrenu 32, u dolini reke Bosne 57, na području Bugojna i Donjeg Vakufa 42, u opštini Ravno 71, kao i u skoro svim ostalim opštinama Federacije BIH.

Na području tog entiteta nalaze se i 62 sela u koja su se delimično vratili Srbi, ali oni žive u veoma teškim uslovima jer i 13 godina nakon rata nemaju još električne struje, posla, penzija i zdravstvene zaštite. Srpskim mučenicima je uskraćeno pravo na srpski jezik i pismo ćirilicu.

I u mnogim gradovima, gde su Bošnjaci i Hrvati na vlasti, danas skoro da i nema Srba. Tako se u Čapljini ni jedan Srbin nije vratio. U Kupresu živi samo osam, u Ključu 18, Tomislavgradu devet i tako dalje.

Najveće etničko čišćenje Srba dogodilo se u glavnom gradu BIH Sarajevu, gde od predratnih 160.000 živi samo 7.000 Srba kojima su, kako kažu njihovi predstavnici, nedostupna radna mesta, kao i sve rukovodeće funkcije u javnim preduzećima i ustanovama.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво