Читај ми!

Izetbegović može da govori u svoje ime

Bakir Izetbegović nije imao pravo da na izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića reaguje u ime cele BiH i RS, već samo lično ili u ime Bošnjaka, izjavio je Milorad Dodik.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nije imao pravo da reaguje na izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića u ime cele BiH i RS, već samo lično ili u ime Bošnjaka, čiji je predstavnik.

Kako su preneli banjalučki mediji, Dodik je rekao da Izetbegović "nema pravo da srpski narod u BiH i Republiku Srpsku stavlja u kontekst svojih političkih stavova, a pogotovo kada to čini sa namerom da pogorša odnose sa Srbijom i njenim najvišim zvaničnicima".

"RS nije birala Izetbegovića, on nije predstavnik Republike Srpske niti ima pravo da govori u ime građana BiH, jer je on isključivo bošnjački član Predsedništva BiH", rekao je on.

Dodik je dalje ocenio da predsednik Srbije nije uvredio građane RS svojom izjavom da "Bosna polako nestaje pred našim očima", navodeći da su RS i njeni građani saglasni sa Nikolićevim stavovima.

Predsednik RS smatra da je Nikolićeva izjava o BiH tačna, te da su toga "svesni svi osim bošnjačkog političkog establišmenta".

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću navodeći da on takvim svojim stavom "grubo nasrće na BiH i vređa njene građane".

Izetbegović je saopštio da je zbog Nikolićeve izjave otkazao učešće na trilateralnom sastanku predsednika Srbije, Turske i BiH.

Iz Nikolićevog kabineta je saopšteno da su Izetbegovićevi navodi o otkazivanju sastanka nesporazum, s obzirom da taj sastanak nikada nije ni bio dogovoren. 

Još je poručeno da se izjava predsednika Srbije o BiH ne može tumačiti drugačije "osim kao izraz njegove zabrinutosti zbog lošeg funkcionisanja institucija države BiH, što je nepodeljeno mišljenje cele međunarodne zajednice".

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво