Читај ми!

Gotovinina odbrana prilaže nove dokaze?

Odbrana generala Ante Gotovine zatražila od Haškog suda uvođenje novih pet dokaza u žalbeni postupak. Dokazi pobijaju zaključak prvostepene presude da su Srbi iz Krajine u "Oluji" izbegli zbog artiljerijskih napada hrvatske vojske i potvrđuju da su evakuisani, navodi odbrana. Žalbeno veće još bez odluke o zahtevu.

Haški sud objavio je da je odbrana generala Ante Gotovine, koji je osuđen na 24 godine zatvora zbog ratnih zločina za vreme i nakon "Oluje", zatražila od Haškog suda uvođenje novih pet dokaza u žalbeni postupak.

Ti dokazi, prema njihovom mišljenju, pobijaju zaključak prvostepene presude da su Srbi iz Krajine u "Oluji" izbegli zbog prekomernih artiljerijskih napada hrvatske vojske (HV) i potvrđuju da su evakuisani organizovano po nalogu krajinskih vlasti.

Radi se o dokumentima koji odbrani nisu bili dostupni za vreme suđenja, jer ih haško tužilaštvo nije obelodanilo, a koji bi, ako se prihvate, mogli uticati na prvostepenu presudu, stoji u aktu Gotovininih advokata žalbenom veću.

"Ti dokumenti su u direktnoj suprotnosti s presudom prvostepenog veća da je glavni razlog odlaska Srba bio prekomerno gađanje hrvatske vojske i da komanda o evakuaciji nije uticala na njihovu odluku, a potvrđuju i da nijedan civil nije rekao da je napustio Krajinu zbog artiljerijskih napada hrvatske vojske", navodi Gotovinina odbrana.

Advokati hrvatskog generala takođe tvrde da novi dokazi ukazuju na to da su srpski civili evakuisani po naređenju "pobunjeničkih vlasti" koje su imale unapred pripremljen plan evakuacije i čak zatražile pomoć UN u njegovom provođenju.

Tvrde i da ni jedan tadašnji zvaničnik Krajine nikad nije tvrdio da su civili izbegli zbog artiljerijske paljbe.

"Predloženi dokazi pokazuju da je presuda prvostepenog veća nesigurna i nerazumna i nude brojne zaključke u korist optuženog. Bez ikakve dileme, predloženi novi dokazi bili bi od odlučujuće važnosti za suđenje", navodi odbrana predvođena Lukom Mišetićem.

Uz četiri dokumenta čiji sadržaj nije poznat jer su označeni kao tajni, Gotovinina odbrana predlaže kako novi dokaz i izjavu britanskog generala i stručnjaka za artiljeriju Timotija Grenvila Čepmen koji dovodi u pitanje prekomerni i neselektivni karakter hrvatske artilerije u "Oluji" u leto 1995.

Gotovinina odbrana zatražila je 4. novembra 2011. godine da se u žalbenom delu postupka uvede 25 novih dokaza, među kojima su i zapisnici sednica Vrhovnog saveta odbrane koje su se održavale u Beogradu za vreme "Oluje", američka diplomatska beleška objavljena putem Vikiliksa i ekspertni izveštaji američkih oficira.

Ti dokazi tiču se okolnosti odlaska srpskih civila pre, za vreme i nakon "Oluje", kao i karaktera artiljerijskih napada HV za vreme "Oluje". Žalbeno veće još nije objavilo nikakvu odluku o tom zahtevu.

Osim Gotovine, za zločine za vreme i nakon "Oluje" 15. aprila prošle godine osuđen je i general Mladen Markač na 18 godina zatvora, dok je general Ivan Čermak oslobođen.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво