Parastos žrtvama ustaškog masakra u Glini

Služen parastos za žrtve masakra u glinskoj crkvi 1941. godine, kada su ustaše ubile više od 1.200 Srba, s područja Gline i Vrginmosta.

U mestu Glina na Baniji danas je služen parastos za više od 1.200 Srba koje su u dva navrata, krajem jula i početkom avgusta 1941. ustaše pobile u glinskoj Crkvi rođenja presvete Bogorodice.

Parastos za preko hiljadu Srba s područja Gline i Vrginmosta u Crkvi rođenja presvete Bogorodice, pred nekoliko desetina vernika, među kojima su bili i predstavnici Srba na čelu sa zamenikom gradonačelnika Đurom Stojićem, služili su paroh glinski protojerej Slobodan Drakulić i paroh vojnićko-kolarićki jerej Željko Vidaković.

U obraćanju prisutnima, protojerej Drakulić naglasio je da bi se skoro svakog dana mogla obeležavati godišnjica nekog stradanja pravoslavnih Srba.

"Zbog tih stradanja Srbi su u krajevima gde su bili u većini postali malobrojni, pa se ponegde sveli i na nekoliko duša", rekao je Drakulić.

Sveštenici Drakulić i Vidaković služili su pomen i kod kosturnice žrtava na glinskom pravoslavnom groblju kome je, kao i parastosu u crkvi, takođe prisustvovalo nekoliko desetina vernika iz Gline, ali i Petrinje i Zagreba, uključujući i predstavnike Srba s područja Gline.

Tom prilikom Drakulić je podsetio da je na mestu kosturnice bila kapela Sv. Georgija koju su ustaše uništile u ratu, kao i na inicijativu da se na spomen obeležju postavi pravoslavni krst.

U dva pokolja u glinskoj crkvi, 29. i 30. jula i 4. i 5. avgusta 1941. godine, ubijeno je preko 1.200, a prema nekim procenama i više od 1.700 Srba, koji su dovođeni s područja sreza Glina i Vrgimnost.

Jedini koji se spasao bio je Ljuban Jednak koji je kasnije dao svedočanstva da su ustaše nakon masakra crkvu spalile, a nakon Drugog svetskog rata na njenom mestu je sagrađen spomen dom, ispred koga su postavljene table s imenima pobijenih.

Nakon akcije hrvatske vojske "Oluja", u kojoj je iz Hrvatske proterano nekoliko stotina hiljada Srba, taj spomen dom menja ime u Hrvatski dom, a table s imenima se uklanjaju.

Predstavnici Srba na čelu sa Srpskim narodnim većem, kao i nevladine organizacije i veliki broj istaknutih pojedinaca, kao što su publicista Slavko Goldštajn i filozof Predrag Matvejević, traže da se vrati staro ime doma, kao i da se sećanje na taj zločin dostojno obeleži.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво