Читај ми!

Grci bez vlade, novi izbori u junu

Novi izbori u Grčkoj biće održani sledećeg meseca pošto ni današnji pregovori najvećih stranaka o formiranju vlade nisu urodili plodom. Sutra će biti održan novi sastanak kako bi se izabrala privremena vlada do organizovanja novih izbora.

Predsednik Grčke Karolos Papuljas potvrdio je da će ponovo biti raspisani parlamentarni izbori, pošto i na današnjem pokušaju formiranja koalicione vlade nije postignut kompromis i dogovor.

Iz Papuljasovog kabineta se navodi da je za sutra zakazan novi sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka, kako bi se izabrala privremena vlada dok se ne održe izbori sledećeg meseca.

Lideri najvećih stranaka nisu ni danas uspeli da se dogovore o formiranju vlade, a lider PASOK-a Evangelos Venizelos je pozvao Papuljasa da raspiše nove izbore.

Sastanak je, bez rezultata, okončan posle četiri sata razgovora, javila je agencija ANA.

"Nažalost, zemlja opet ide ka izborima. Vraćamo se izborima samo posle nekoliko dana, i to pod veoma lošim okolnostima, jer su neki ljudi hladnokrvno postavili svoje kratkoročne partijske interese iznad nacionalnih", rekao je Venizelos.

Lider radikalne levičarske koalicije Siriza Aleksis Cipras kaže da ne želi da ispunjava uslove iz dogovora sa EU i MMF-om.

"Samaras i Venizelos, verni Merkelovoj i Lagardovoj, odbili su sve naše predloge. Jedino što su radili osam dana, jeste da nas uslovljavaju: ili plan štednje ili novi izbori", istakao je Cipras.

Činjenica da je čak i Venizelos, najveći optimista po pitanju stvaranja nove vlade, ocenio da nema šanse u postizanju konsenzusa govori koliko su stavovi svih stranaka udaljeni.

Na parlamentarnim izborima 6. maja nijedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu, a svi pokušaji koji su od tada preduzeti da se formira vlada nisu uspeli.

Sinoćni razgovori Papuljasa sa liderima tri vodeće grčke stranke završeni su bez dogovora, ali je lider PASOK-a istakao sinoć posle sastanka da potpuno podržava formiranje "ekspertske vlade kao hitnog rešenja".

Da stvari budu gore grčka ekonomija, koja se već petu godinu nalazi u recesiji, oslabila je u prvom ovogodišnjem tromesečju za 6,2 odsto u poređenju sa istim periodom lane.

Centralna banka Grčke je upozorila u martu da će sa nastavkom recesije domaća ekonomija usporiti za 4,5 odsto u 2012, posle slabljenja od 6,9 odsto iz 2011. godine.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво