Читај ми!

Agenti protiv vehabija

Jašarević saslušan u bolnici. Zapadne obaveštajne službe ponovo u Sarajevu posle napada na američku ambasadu. Dolazi i posebni tim Ef-Bi-Aja. Akcija protiv ambasade SAD je "pomoć muslimanima", navodi se u poruci koju je napisao Mevlid Jašarević.

Mevlid Jašarević, koji je u petak pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu, saslušan je u Kliničkom centru u Sarajevu, a državni tužilac BiH Dubravko Čampara će u ponedeljak zatražiti pritvor od 30 dana. Istovremeno, u glavni grad BiH, posle godinu dana, stigli su zapadni stručnjaci za borbu protiv terorizma, uključujući i američki Ef-Bi-Aj.

Tužilaštvo u BiH saopštilo je da je Jašarević tokom ispitivanja izneo svoju odbranu i da će tužilac koji vodi u ponedeljak Sudu BiH uputiti predlog za određivanje pritvora od 30 dana.

Jašareviću je omogućen 20-minutni razgovor s advokatom Senadom Dupovcem, koji bi mu mogao biti branilac. Dupovac je za Federalnu televiziju rekao da se Jašarević interesovao za povređenog policajca i za svoju suprugu. Prema njegovim rečima, brine se i zbog svoje majke i prijatelja.

Dupovac je naglasio da je njegov branjenik nesvestan svojih postupaka i da mu je potrebna pomoć psihijatra. "Mislim da on još uvek ne razume ova dešavanja", objasnio je Dupovac. 

Osim akcija protiv vehabija u BiH i Srbiji, nekoliko zapadnih obaveštajnih službi uputilo je u Sarajevo posebne timove koji će pokušati da ustanove da li je Jašarevićeva akcija izolovan slučaj, ili deo šire strategije radikalnih islamista.

Poslednji put, zapadni obaveštajci su takvu akciju sproveli u leto prošle godine, kada su ispitivali bosanske veze Muhameda Sejfudina Ćiftićija, lidera jedne od "sumnjivih" islamskih grupa u Nemačkoj. 

Poseban deo istrage, kako su za Internet portal Radio-televizije Srbije rekli zapadni obaveštajci, odnosio se na veze nemačkog imama sa vehabijama iz Gornje Maoče.

Kako saznaje Radio Slobodna Evropa, dvojica uhapšenih, za koje se sumnja da su povezani sa napadom na američku ambasadu, su Dino Pečenković i Ahmet Spahić. Oni su, prenosi taj radio, potvrdili da su u petak, pre napada, dovezli Mevlida Jašarevića u Sarajevo, za šta im je plaćeno.

Pretres u Gornjoj Maoči 

Tokom pretresa, u  jednoj kući u Gornjoj Maoči pronađena su Jašarevićeva lična dokumenta.

Sarajevski Dnevni avaz piše da je Jašarević ostavio poruku u kojoj je obrazložio razloge i cilj terorističkog akta na državu BiH. 

List navodi da je Jašarević u pismu naveo da je pucnjavom "hteo pomoći muslimanima".

Dvadesettrogodišnji Jašarević je iz puške "kalašnjikov" u petak u Sarajevu ispalio 105 metaka, a specijalcima koji su mu se približili rekao: "Nisam došao da ubijam muslimane. Sklonite policajce".

Inače, Službe bezbednosti u BiH proveravaju ko su ideolozi koje je Jašarević sledio.

Prema izjavama svedoka, Jašarević je boravio u Austriji i Gornjoj Maoči kod Brčkog i bio je sledbenik "tekfir" ideologije, pravca izrazito radikalnih i ekstremnih stavova koji su suprotstavljeni stavovima islama.

Takve grupe u Austriji, koje uglavnom okupljaju muslimane poreklom iz Sandžaka i Crne Gore, "izrazito su sektaški nastrojene", piše Dnevni avaz i podseća da je Islamska zajednica BiH i ranije upozoravala da problem s vehabijama nije u BiH, nego u Beču, odakle se oni regrutuju i finansiraju.

Navodno u Austriji deluje Nedžad Balkan (alijas Ebu Muhamed), koji je u Beču osnovao svoj džemat, a i u Sandžaku ima nekoliko svojih centara.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво