Читај ми!

DPS za jačanje identiteta

Jedan od ključnih zadataka DPS-a u narednom periodu je učvršćivanje nacionalnog i duhovnog identiteta, poručio Milo Đukanović na Šestom kongresu partije. I dalje treba afirmisati crnogorski jezik i raditi na prevazilaženju podela u vezi sa pravoslavnom crkvom, poručio Đukanović, koji je ponovo izabran za predsednika partije.

Vlada Crne Gore ne sme odlagati ekonomske projekte bez obzira na kritike da time ne čuva državne resurse, a stranka mora rešiti nedoumice oko pitanja jačanja svesti o nacionalnom identitetu, poručio je predsednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

Milo Đukanović je, kao jedini predloženi kandidat, ponovo izabran za predsednika parije, a za potpredsednike su izabrani Filip Vujanović, Svetozar Marović, Željko Šturanović, i prvi put, Igor Lukšić.

Presednik DPS-a Milo Đukanović je rekao da obnovom državnog statusa nisu završeni svi poslovi, posebno ne po pitanju nacionalnog i kulturnog identiteta i dodao da i dalje treba afirmisati crnogorski jezik i raditi na prevazilaženju podela vezanih za pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

"DPS ostaje stožer politike koja će, u duhu evropskih manira političke kulture, dati odgovore na preostala pitanja koja opredeljuju stabilnost i večnost crnogorske državne kuće", rekao je Đukanović na Šestom kongresu DPS-a.

"Naša odgovornost i poverenje koje uživamo ne dopuštaju nam da generacijama koje dolaze ostavljamo polovično rešena pitanja koja su se provlačila tokom gotovo dva poslednja veka", rekao je Đukanović, koji je i jedini kandidat za lidera DPS-a.

Nažalost, i danas u Crnoj Gori i u okruženju ima onih koji ne prihvataju konačnost referendumske pobedničke odluke, naveo je Đukanović, dodavši da protivnici crnogorske državnosti i identiteta nisu prezali od neprestanog podrivanja fundamentalnih vrednosti crnogorske države i društva.

Đukanović je uveren da će Crna Gora biti prva naredna članica NATO i među prvim novim članicama Evropske unije.

Obraćajući se delegatima Šestog kongresa stranke, Đukanović se osvrnuo na nesporazume sa Socijaldemokratskom partijom, manjom članicom vladajuće koalicije, oko prodaje Elektroprivrede italijanskoj kompaniji "A2A", istakavši da niko nema pravo da ugrožava ekonomski razvoj države.

Ukazao je da nije slučajno to što se Kongres održava na Dan nezavisnosti - jer je 21. maj jedan od najsvetlijih datuma u crnogorskoj istoriji, i dodao da je DPS imao vodeću ulogu u obnovi državne samostalnosti.

Na Kongresu je usvojen novi program kojim je definisano zalaganje partije za jačanje nacionalnog i duhovnog identiteta i prevazilaženje podela, posebno one među pravoslavnim vernicima Crne Gore, objedinjavanjem pravoslavne crkve u jedinstvenu samostalnu organizacionu celinu.

Učesnicima Kongresa su se obratili i predsednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, čelnici ostalih koalicionih partnera DPS-a na državnom i lokalnom nivou -Bošnjačke stranke, Demokratske unije Albanaca, Hrvatske građanske inicijative i Liberalne partije.

Svečanom delu prisustvovali su i potpredsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Republike Srppske Igor Radojičić, predstavnici grčkog PASOK-a, Socijaldemokratske partije Austrije i frakcije ruske Partije jedinstva.

Đukanović je lider DPS-a od 1998. godine i raskola u toj partiji, nakon koga se izdvojilo krilo koje je podržavalo politiku Slobdana Miloševića i protivilo se nezavisnosti Crne Gore - Socijalistička narodna partija.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво