Читај ми!

Za sada bez referenduma

Referendum o odlukama visokog predstavnika za BiH iz domena pravosuđa, nije neophodan, rekao predsednik RS Milorad Dodik, posle susreta sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton. EU obećao formiranje komisije za restrukturiranje pravosudnih institucija u BiH.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da referendum o odlukama visokog predstavnika za BiH iz domena pravosuđa, nije neophodan, a visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je obećala formiranje komisije EU za restrukturiranje pravosudnih institucija u BiH.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije rekao da će pozvati Narodnu Skupštinu da razmotri najnoviji razvoj događaja.

"Nadam se podršci, jer je EU spreman da izvrši restrukturiranje pravosudnih institucija u BiH", rekao je Dodik.

Dodik je dodao da, na osnovu današnjeg sastanka sa Eštonovom, Republika Srpska i njene institucije "mogu biti sigurne da je Evropska unija na najvišem nivou spremna da se angažuje i otvori strukturalni dijalog u vezi sa funkcionisanjem pravosuđa u BiH".

Prema njegovim rečima, u dijalogu sa EU trebalo bi da se traži uspostavljanje evropske prakse i standarda u pravosuđu, u skladu sa evropskom perspektivom zemlje.

Eštonova je obećala da će EU formirati komisiju koja će voditi dijalog o restrukturiranju pravosudnih institucija u BiH.

Ističući privrženost Unije BiH, Eštonova je rekla da su uočeni nedostaci u radu Suda i Tužilaštva BiH i da će komisija EU to analizirati i dati preporuke.

Eštonova je, takođe, pozdravila to što su pretnje referendumom uklonjene do daljeg, obećavši angažman Unije u rešavanju tih pitanja.

Dijalog - najbolje rešenje

"Predsedniče, vi i ja se slažemo da je najbolji put napred konstruktivan dijalog i ja se radujem i iščekujem taj dijalog ubuduće", kazala je Eštonova na konferenciji za novinare.

Izrazila je uverenje da će taj dijalog "iznedriti rešenja za konkretne probleme i ponovo vratiti zemlju na evropski put". Navodeći da je evropska perspektiva BiH "sasvim opipljiva", ona je ocenila da se BiH u poslednje vreme "bori sa mnogim teškim pitanjima".

"Put ka punopravnom članstvu jeste težak, ali mi smo spremni da pomognemo. U tom smislu, otvaranje strukturalnog dijaloga o funkcionisanju i radu pravosuđa jeste mehanizam koji će EU aktivirati kao odgovor na te dileme", istakla je Eštonova.

Prema njenim rečima, radi se o institucionalizovanom mehanizmu kojim se rešavaju pravosudna pitanja u zemljama uključenim u proces proširenja.

Tokom boravka u BiH, Eštonova je razgovarala i sa članovima Predsedništva BiH.

Član Predsedništva Bakir Izetbegović rekao je da je rešen akutni problem referenduma o sudu i tužilaštvu BiH, ali da nije rešen hroničan problem "akumulacije antidejtonskih i antidržavnih postupaka i izjava".

"Dovode se u pitanje odluke i autoritet visokog predstavnika u BiH, institucija koje su ustanovljene u parlamentu BiH, postojanje genocida u Srebrenici", upozorio je Izetbegović posle sastanka Eštonovom.

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je da će Glavni odbor te stranke sutra zauzeti stav u vezi sa odustajanjem od referenduma predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Eštonova je po dolasku u BiH razgovarala sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom.

Број коментара 90

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво