Sporan popis u Albaniji

Zbog pitanja o etničkoj i verskoj pripadnosti, sporan popis u Albaniji. Ne zna se koliko Grka, Srba, Crnogoraca, Makedonaca, Vlaha i Roma ima u Albaniji.

Grupa poznatih ličnosti u Albaniji potpisala je peticiju u kojoj je izrazila veliku zabrinutost zbog predstojećeg popisa stanovništva na kome bi građani mogli da se izjašnjavaju o etničkoj i verskoj pripadnosti.

Peticiju su potpisale 52 poznate ličnosti među kojima su bivši i sadašnji političari, pisci, istoričari i ona je upućena predsedniku države Bamiru Topiju, premijeru Saljiju Beriši i predsednici parlamenta Jozefini Topali, javila je agencija ATA.

U peticiji se ističe da su po Deklaraciji iz Kopenhagena verska i etnička pripadnost individualno pitanje.

Popis koji je trebalo da se održi u aprilu ove godine nedavno je odložen za novembar. To je zvanično objašnjeno lokalnim izborima koji se održavaju 8. maja, pa bi to, navodno, moglo da izazove konfuziju.

Projektu popisa stanovništva, vrednom 15 miliona evra, protive se i predstavnici verskih zajednica, istoričari, neke partije i organizacije civilnog društva, osporavajući upitnik sa više od 100 pitanja koji građani treba da popune. Posebno su sporna pitanja koja se odnose na versku i etničku pripadnost građana u Albaniji.

Nekoliko desetina mladih aktivista desnice okupilo se u subotu ispred zgrade parlamenta Albanije u Tirani da bi izrazili protest zbog popisa.

Demonstranti, članovi udruženja "Mlade patriote", nosili su nacionalne zastave i transparente na kojima je pisalo: "Albanija nije multietnička država" i "popis po etničkoj osnovi ugrožava nacionalnu bezbednost".

Demonstracije mladih desničara podržala je Partija pravde, integracije i jedinstva (PJIU), kao i mnogobrojni građani Tirane koji su se priključili mirnim protestima.

Albanija ima nešto više od tri i po miliona stanovnika među kojima ima i Grka, Srba, Crnogoraca, Makedonaca, Vlaha, Roma, ali njihov broj se tačno ne zna, pošto su u vreme komunističkog režima decenijama bili žrtve pritisaka i asimilacije.

Zbog toga procene o pripadnicima grčke manjine variraju od jedan do 12 odsto od ukupnog stanovništva, zavisno od toga ko ih daje: Albanci ili Grci.

Tačno se, takođe, ne zna koliko ima i Srba i Crnogoraca koji uglavnom žive na severu zemlje.

broj komentara 17 pošalji komentar
(sreda, 02. mar 2011, 10:22)
anonymous [neregistrovani]

nezakonito

e moj druze ja sam albanac a moje je poreklo od prokuplje prije drugog svetskog rata tamo su ziveli albanci i to ne manjina a sad smo u kosovo jel smo isterani od toga kraja ato ako ne vjerujes pitaj ti tvoga dedu .

(sreda, 02. mar 2011, 01:01)
anonymous [neregistrovani]

a nema

u Albaniji trte mrte sa stavaranjem nekakvih grckih,srpskih itd republika gospodo.

(utorak, 01. mar 2011, 21:10)
Goran [neregistrovani]

Evo vidite

Kakva prava imaju manjine u susednim drzavama. Pa se opet zalite na Srbiju, Srbija je amerika sto se tice manjinskih prava. Ali ja bih to drukse da se ja pitam, reka bi ovako gospodo albanci hrvati i koji ste jos, ista prava koje nase manjine dobiju kod vas e toliko ce i vase manjine kod nas. A ne ovde u Srbiji svako selo trazi autonomiju. Dok majka Srbija voli svu svoju decu. Neka deca su tako bezobrazna da bi ih trebalo poslati u popravni a znate na koje dete mislim.

(utorak, 01. mar 2011, 20:37)
anonymous [neregistrovani]

Za Kosovara...

Pa cega se onda plase Albanci u Albaniji ako je tako. Zasto onda ne puste da ljudi slobodno kazu ko su i sta su ako je vec 99.8 % tamo Albanaca?

(utorak, 01. mar 2011, 18:21)
anonymous [neregistrovani]

косовар ?

А колико албанаца је било на Косову и Метохији од 1945 до 1975 године? Били сте највећа мањина па сте интимидацијом, протеривањем и осталим нехуманим методама које се данас зову (ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ)постали већина.

(utorak, 01. mar 2011, 17:24)
Makedonac [neregistrovani]

ne brinem

ovako gospodo iz Albanske vlade ,mi Makedonska manjina ,trazimo da se nama daju sva prava,koja imaju ,albanci u okolne zemlje kao manjine .Ne trazimo puno ,ako to ne funkcionise na demokratskom nacinu ,mi ta prava ce da dobijemo na isti nacin ,na koje albanske manjine su dobili u Makedoniji i drugim okolnim zemljama .Pa sada razmislite dobro gde ce da to vodi.Dosta ste igrali fudbal na protivnickom delu igralista ,sada ce da se igra kod vas ,na vasoj strani .i ne zaboravite, da ste se izjasnili za Demokratiju i da se borite za ljudska prava...

(utorak, 01. mar 2011, 15:21)
anonymous [neregistrovani]

Ne razumem

Kod nas u Makedoniji se lome koplja oko toga da popis bude u junu ili julu,da ih bude vise(sele se po potrebi),izjasnavaju se kako zele,traze da kod njihovih idu samo Albanci da popisuju,da bi mogli da popisu i zivo i mrtvo.Sto im smeta u svojoj drzavi da daju malo vise prava manjinama,kad kod nas traze da budu zasticeni kao beli medvedi.Dupli arsini,ni "d" od demokratije a po susedne drzave rade sto zele.

(utorak, 01. mar 2011, 14:55)
anonymous [neregistrovani]

komunistička vlada

Bili su žrtve asimilacije u vreme komunističke vlade u Albaniji. A sad su im obezbeđena sva prava, kako vidimo.

(utorak, 01. mar 2011, 14:49)
Branko [neregistrovani]

Je li to moguće ?

Samo je Srbija multietnička i multikonfesiomalna država na Balkanu, pa je li to moguće ?

(utorak, 01. mar 2011, 14:45)
anonymous [neregistrovani]

Национализам.

Чисто да се подсетимо:нас су бомбардовали због тих ствари.