Purdi suđenje u Hrvatskoj?

Slučaj Tihomira Purde i druge slične slučajeve treba da razmatraju ministarstva i tužilaštva Srbije i Hrvatske, zaključeno u razgovoru predsednika Srbije Borisa Tadića i hrvatske premijerke Jadranke Kosor.

Tokom ove nedelje može se očekivati rasplet u slučaju hrvatskog državljanina Tihomira Purde, osumnjičenog za ratni zločin u Borovu Naselju, 1991. godine.

O tom slučaju razgovarali su i predsednik Srbije Boris Tadić i predsednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor.

Tadić je istakao da taj slučaj i druge slične slučajeve treba da razmatraju nadležna ministarstva i tužilaštva Srbije i Hrvatske, poštujući pravne sisteme obe zemlje.

Uoči razgovora sa Tadićem, Kosorova je izjavila da treba učiniti sve da pravna država funkcioniše, ali da "oni koji su najzaslužniji za slobodnu samostalnu nezavisnu evropsku demokratsku Hrvatsku budu zaštićeni".

Slučaj Purde i drugi slučajevi biće, između ostalog, tema sastanka ministara pravde Srbije i Hrvatske u sredu, u Zagrebu.

Pred put u Zagreb, srpska ministarka pravde Snežana Malović rekla je da će sa svojim hrvatskim kolegom razgovarati o daljem jačanju saradnje, između ostalog, i u vezi sa predmetima u kojima su raspisane poternice.

"Naše dve zemlje su pokazale da im nije interes da počinioci ratnih zločina prođu nekažnjeno. Nije bitno gde će se suditi i čije pravosuđe će okrivljene procesuirati. Nužno je da niko ne prođe nekažnjeno za počinjeni zločin", kaže Malovićeva.

Prema nezvaničnim informacijama RTS-a, moguće je da Srbija taj predmet ustupi Hrvatskoj. 

Tužilaštvo: Dovoljan stepen sumnje

U srpskom Tužilaštvu za ratne zločine proverili su spise Vojnog suda iz 1999. godine i ocenili da u predmetu Tihomira Purde postoji dovoljan stepen osnovane sumnje o postojanju elemenata krivičnog dela ratnog zločina.

Predsednik "Veritasa" Savo Štrbac kaže da je Purda sa još dve osobe osumnjičen za trostruko ubistvo, novembra 1991. godine.

"Po mom mišljenju, bilo bi dobro i najbolje rešenje da mu se sudi u Srbiji. Ja više verujem da će se naći neko rešenje da se prebaci u Hrvatsku", kaže Štrbac.

Iz Kabineta predsednika Srbije poručeno je da je legalan put za Hrvatsku da informaciju o slučaju "Purda" traži od Ministarstva pravde Srbije.

U Zagrebu se raspravlja i o tome ko je odgovoran za to što Purda nije obavešten da je na poternici, koja je u Hrvatsku iz Beograda stigla 2007. godine.

Hrvatsko Državno tužilaštvo saopštilo je da kao organ krivičnog gonjenja nije ovlašćeno da obaveštava osobu za kojom je raspisana međunarodna poternica, kao i da je informiše o sadržaju same poternice.

U saopštenju koje je potpisala portparol tužilaštva Martina Mihordin podseća se da Interpol Hrvatska dostavlja obaveštenje o raspisanoj poternici i Ministarstvu pravde Hrvatske kao organu ovlašćenom za postupke izručenja, kao i nadležnoj policijskoj upravi.

Portparol MUP-a Krunoslav Borovec potvrdio je medijima da je MUP još 2007. dobio Interpolovu poternicu za Tihomirom Purdom, nakon čega je na sastanku s ministarstvom pravde i Državnim tužilaštvom zaključeno da ne može biti izručenja.

Purda je uhapšen prošle nedelje u Bosni, na osnovu poternice iz Srbije.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво