Kuzmanović: Izručiti Ganića Srbiji

Sud u Londonu treba da izruči Ganića Srbiji, izjavio predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović. Britansko pravosuđe izručiće Ganića onoj državi koja ima najviše argumenata, a to bi, najverovatnije, trebalo da bude Srbija, smatra Kuzmanović.

Predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović je izjavio da bi ekstradicioni sud u Londonu trebalo Srbiji da izruči člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića, jer Beograd ima više argumenata na svojoj strani.

Ganić se tereti za ratne zločine počinjene nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, početkom maja 1992. godine.

"Pravosuđe Velike Britanije je iskusno i uradiće onako kako zahteva pravo i pravda. To znači da će izručiti gospodina Ganića onom sudu i onoj zemlji koja ima najviše argumenata. To bi, najverovatnije, trebalo da bude Srbija", rekao je Kuzmanović lokalnim medijima tokom posete opštini Čelinac.

Kuzmanović smatra da je, ukoliko bi Ganić bio izručen BiH, potrebno da se taj proces nastavi i procesuira, jer je zločin u Dobrovoljačkoj ulici evidentan.

"Proces ne može izostati bilo gde da se odvija", rekao je Kuzmanović.

Sud za ekstradicije u Londonu sutra bi trebalo da objavi odluku o zahtevu Srbije za ekstradiciju Ganića koji je 1. marta uhapšen na londonskom aerodromu na osnovu poternice Srbije.

Osim Ganića, za zločin u Dobrovoljačkoj ulici Srbija potražuje još 18 osoba, među kojima su i tadašnji vojni, policijski i zvaničnici drugih organa tadašnje BiH.

Prema podacima Centra javne bezbednosti Istočno Sarajevo, u napadima 2. i 3. maja 1992. u Dobrovljačkoj ulici su ubijena 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je 215 zarobljeno.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво