Josipović o poseti Srbiji

Ivo Josipović poručio da je poseta Beogradu bila podsticajna za rešavanje važnih problema u odnosima dveju država. Hrvatski predsednik rekao da će doći dan kada će se sa Borisom Tadićem sastati u Vukovaru.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je kako je njegova službena poseta Srbiji bila veoma dobra i podsticajna za rešavanje važnih problema u odnosima dveju država.

Predsednik Josipović, u razgovoru za Media servis, kao važne probleme u odnosima dve zemlje naveo je problem nestalih lica i najavio da bi trebalo da Hrvatskoj, za koji dan, bude predata nova dokumentacija, koja će pomoći u rasvetljavanju sudbine jednog broja nestalih lica.

"Bilo je govora i o rešavanju izbegličkog pitanja, koje je važno i nama i Srbiji i tu su napravljeni vrlo pozitivni pomaci, koji otvaraju mogućnost da se napravi veći iskorak nego do sada", rekao je Josipović.

Josipović je naveo da mu je u Beogradu, u utorak, simbolički predato jedno umetničko delo i da će komisija hrvatske vlade, narednih dana, organizovati primopredaju još nekih koje su odnete za vreme rata u prvoj polovini devedesetih.

Ivo Josipović je dodao da će "sigurno doći dan" kada će se sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem sastati u Vukovaru.

"Mislim da je to važan dan, jer će značiti, na jednom simboličnom nivou, potpuni razlaz politike Srbije s onom ideologijom koja je dovela do Vukovara", rekao je Josipović.

To je, po mišljenju Ive Josipovića, deo demokratskih i procesa pomirenja, i "u interesu je hrvatskih građana i u interesu Hrvatske".

Vlada donosi odluku o tužbi

Josipović je potvrdio reči premijerke Jadranke Kosor da će o tužbi za genocid koju je Hrvatska podnela protiv nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije odlučiti vlada u Zagrebu.

"Sad još nije sazrelo vreme. Kada se i ukoliko reše svi problemi, onda će se o tome razgovarati", zaključio je Josipović.

Predsednik Hrvatske je rekao i da je sa njim u poseti Srbiji bio ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko, koji je dogovorio da bude pokrenut proces koji će građanima obe države omogućiti prelazak granice samo s ličnom kartom.

To se neće dogoditi sutra, primetio je Josipović, ali je ocenio da će početak tog procesa "mnogo značiti građanima".

Istovremeno je predsednik Hrvatske odbacio tvrdnje da će liberalizacija graničnog režima olakšati put i organizovanom kriminalu, primetivši da vize i pasoši nisu sprečili ulazak u Hrvatsku pripadnika kriminalnog miljea.

"Obični građani ne smeju biti taoci mogućih slabosti u sistemu", primetio je Josipović.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво