Siromaštvo u BiH brine Evropu

Evropski parlament zabrinut stanjem siromaštva u BiH, ali i izostankom ekonomskih reformi u toj zemlji. Predstavnik delegacije parlamenta Eduard Kukan istakao da je veoma važno da budu ispunjeni svi zahtevi MMF-a, kako bi BiH dobila neophodnu finansijsku pomoć.

Delegacija Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope izrazila je, u razgovoru sa predstavnicima vlasti BiH, veliku zabrinutost zbog izuzetnog stanja siromaštva u BiH, koje je u velikoj meri rezultat globalne ekonomske krize u svetu, ali i zbog izostanka potrebnih ekonomskih reformi, rekao je u Sarajevu predsedavajući ove delegacije Eduard Kukan.

Nakon okončanja dvodnevnog 12. Interparlamentarnog susreta BiH - delegacija Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama Jugoistočne Evrope, Kukan je istakao da je veoma važno da budu ispunjeni svi zahtevi koje je pred BiH postavio MMF, da bi dobila neophodnu finansijsku pomoć.

Prema Kukanovim rečima, najurgentnije i goruće pitanje je usklađivanje Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i presudom Evropskog suda u Strazburu, koje bi trebalo rešiti pre oktobarskih izbora.

Nije želeo da govori šta bi moglo da se desi ukoliko to ne bude urađeno, ali je poručio da političari treba da se fokusiraju da to blagovremeno provedu. "Smatramo da je to moguće uraditi do oktobarskih izbora", naglasio je Kukan.

Naveo je da članovi evropske delegacije pozitivno ocenjuju ispunjavanje uslova za liberalizaciju viznog režima od vlasti BiH i smatraju da to predstavlja primer kako je moguće ispuniti postavljene uslove kada postoji politička volja.

Ponovio je da nema nikakvih dodatnih kriterijuma i da procedura neće trajati tako dugo da bi do liberalizacije viznog režima došlo tek naredne godine.

Kukan je naglasio da je iz ekonomskih, političkih i mnogih drugih razloga veoma bitno što pre usvojiti i Zakon o popisu stanovništva, navodeći da Evropski parlament ne bi imao ništa protiv kada bi se u tom zakonu našla i pitanja o nacionalnosti, jeziku i religiji.

On je upozorio da "nacionalistička retorika i pretnje ugrožavanjem teritorijalnog integriteta BiH, koja se povremeno čuje u BiH", nisu u skladu sa vrednostima EU.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво