Dodik: Uskoro referendum o 9. januaru kao Danu RS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da će na jednoj od narednih sednica Narodne skupštine RS biti usvojena odluka o referendumu o tome da li građani podržavaju da se 9. januar i dalje slavi kao Dan Republike.

Dodik je podsetio da zakon o Ustavnom sudu BiH, koji su predložili srpski predstavnici nije dobio podršku nadležne komisije u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

"Izvesno je da će referendumsko pitanje biti da li podržavate da se kao Dan RS slavi 9. januar. Mislim da ćemo o tome raspravljati na ovoj ili narednoj sednici Skupštine RS", rekao je Dodik.

Srpski predstavnici su predložili da se novim zakonom o Ustavnom sudu iz te institucije "izbace" sudije stranci, te da se utvrdi mehanizam koji će onemogućiti preglasavanje sudija iz jednog od tri konstitutivna naroda.

Inicijativa za promenu Zakona o Ustavnom sudu BiH je pokrenuta nakon što je ova institucija pre par meseci osporila 9. januar kao Dan Republike Srpske.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 13. mar 2016, 09:37)
anonymous [neregistrovani]

Referendum

A,koji je to po redu referendum.

(subota, 12. mar 2016, 23:35)
anonymous [neregistrovani]

refko

Kakav sad referendum o prazniku ? 

(subota, 12. mar 2016, 18:43)
anonymous [neregistrovani]

Pa

Zar referendum nije trebao da odlucuje o radu ustavnog suda BiH. Dali je nadlezan ili nije posto odlucuju stranci a ne narod.